Verden

Trump blir USAs neste president

Tirsdag morgen klokka 7.40 norsk tid var det offisielt avgjort: Donald Trump blir USAs 45. president.

Bilde 1 av 2

Se valgresultat i vår interaktive grafikk nederst i saken!

Av Bibiana Piene

De siste valglokalene stengte ved 5-tiden onsdag morgen norsk tid, men først drøyt to og en halv time senere var valgresultatet sikkert. Deretter drøyde det nok en time før meldingen kom at Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton hadde erkjent nederlaget og ringt Trump og gratulert ham med valgseieren.

– Det avgjørende øyeblikket var Trumps seier i Wisconsin, sa TV 2s ekspert Hans Olav Lahlum etter at TV-kanalens tallknusere hadde kommet fram til at presidentvalget var avgjort allerede i femtida i natt, selv om resultatet fra enkelte stater ikke var klart.

Det var lenge spennende om hvem som skulle vinne den viktige vippestaten Florida. Til slutt gikk Trump av med seieren og det ble starten på en nærmest endeløs opptur for republikaneren utover valgkvelden

Rett over klokken halv åtte var det så endelig klart og hevet over enhver tvil. Da var det klart at Trump hadde vunnet staten Pennsylvania. Med det hadde han passert de nødvendige 270 valgmennene og kunne kåres som vinneren av presidentvalget i USA 2016.

Det ligger nå dessuten an til at republikanerne får flertallet i både Senatet og Representantenes hus, hvilket betyr at partiet har full kontroll.

Les også: USA i sjokk: – Hva faen er det som skjer?

Valgmennenes stemmer

Men fortsatt er det en stund til den nybakte presidenten kan flytte inn i Det hvite hus. Før det kan skje, må en rekke ledd i den formelle prosessen på plass.

Først skal valgmannskollegiet med sine i alt 538 representanter avgi sine stemmer. Det er kollegiet som formelt velger presidenten. Det skjer alltid mandag etter andre onsdag i desember, som i år faller på den 19. desember. Da møtes valgmennene i hver delstat i sine respektive hovedsteder og avgir sine stemmer. Resultatet blir deretter sendt videre til Senatets president.

Neste viktige dato er 6. januar, da de to kamrene i Kongressen foretar en felles opptelling av valgmannsstemmene.

Dersom resultatet blir akseptert uten innsigelser, og en av presidentkandidatene har fått minst 270 valgmannsstemmer, vil den avtroppende visepresidenten, i dette tilfellet Joe Biden, kunngjøre navnet på den nye presidenten.

Den 20. januar blir den nye presidenten tatt i ed.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke forpliktet

Hver delstat har et visst antall valgmenn, og i alle stater utenom Nebraska og Maine får den kandidaten som vinner i delstaten, alle valgmennene.

Det gjør det mulig å bli valgt til president selv om man ikke har et flertall av folkets stemmer i ryggen. Det har skjedd fire ganger i historien, sist gang da George W. Bush vant over Al Gore i 2000.

Valgmennene er ikke forpliktet etter grunnloven til å følge folkeflertallet i sine respektive delstater, men det hører til sjeldenhetene at de ikke gjør det. (NTB)

Les også: Eufori i Trump-leiren: Han vinner, han vinner!

Mer fra Dagsavisen