Trump ber støttespillere «snu valget»

USAs president Donald Trump gjentok påstandene om valgfusk da han talte over telefon til republikanere i Pennsylvania. Senere på dagen benådet han sin tidligere sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.

– Vi må snu dette valget, fastslo Trump i talen. Den foregikk på høyttaler over en telefon som hans advokater Rudy Giuliani og Jenna Ellis holdt opp.

Presidenten fortsatte å fremme påstander om valgfusk, som det ikke er framlagt beviser for.

– Dette valget var rigget, og vi kan ikke la det skje. Vi kan ikke la det skje med landet vårt. Og dette valget må bli snudd fordi vi vant Pennsylvania med mye, og vi vant alle disse vippestatene med mye, sa Trump til forsamlingen.

 

 

Det var ventet at Trump ville møte opp personlig i Pennsylvania, noe som ikke skjedde siden en person blant hans juridiske mannskap hadde fått påvist koronasmitte.

Guvernøren i Pennsylvania bekreftet tirsdag at Joe Biden vant valget i delstaten. Trump har blant annet i Pennsylvania gjort omfattende forsøk på få resultatet underkjent.

Les også: Blir historiske når ektefellene inntar Det hvite hus

Benåder Flynn

President Donald Trump bekjentgjorde torsdag også at han benåder sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Det er en stor ære å kunngjøre at general Michael T. Flynn har blitt benådet. Gratulerer til ham og hans fantastiske familie. Jeg er sikker på at du nå får en helt fantastisk thanksgiving-feiring, skriver presidenten på Twitter.

Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trumps innsettelse.

I januar varslet han imidlertid at han ville trekke tilståelsen. Flynns forsvarere har hevdet at FBI forsøkte å få ham i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk.

Justisdepartementet under ledelse av William Barr henla saken i mai, men en føderal dommer har rettet krav om ny gjennomgang av saken.

Andre Russland-benådning

Tidligere i år omgjorde Trump fengselsstraffen til sin mangeårige venn Roger Stone.

Stone ble i februar dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen, påvirket vitner og hindret Kongressens gransking av om Trumps kampanje samarbeidet med russerne før valget i 2016.

De to benådningene faller inn under en bredere strategi om å undergrave resultatene av Russland-granskningen, som førte til at en håndfull av Trumps allierte ble stilt for retten. Presidenten og hans støttespillere hevder stadig at den var politisk motivert.

Kritikk

Sentrale demokrater beklager benådningen, som ifølge dem er både ufortjent og prinsippløs.

– Presidentens allierte har konstruert et nøye uttenkt narrativ der Trump og Flynn er ofrene, og grunnloven er underlagt presidentens innfall. Amerikanerne tok sterkt avstand fra dette da de stemte ut president Trump, sier Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus.

Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen, sier benådningen ikke er en overraskende, men likevel skurkaktig.

– Flynn erkjente seg skyldig i løgnene – to ganger. En benådning fra Trump forandrer ikke den sannheten, uansett hvordan Trump og hans allierte forsøker å gi et inntrykk av noe annet, sier Schiff.

Les også: Biden: Demokratiet vårt ble satt på prøve i år