Verden

Trump bekrefter at han ikke deltar i Bidens innsettelse

USAs president Donald Trump skal ikke delta i seremonien der Joe Biden formelt blir innsatt som USAs 46. president den 20. januar.

Oppdatert

Det bekrefter Trump selv på Twitter. Han oppgir ingen årsak for ikke å delta.

Kun tre presidenter har tidligere latt være å delta i etterfølgerens innsettelsesseremoni. Siste gang det skjedde var i 1869, da Andrew Johnson ikke deltok på etterfølgeren Ulysses S. Grants innsettelse.

Pence deltar trolig

På torsdag innrømmet Trump i en videohilsen at hans periode snart var over, men han nevnte ikke Biden ved navn og erkjente heller ikke eksplisitt at han tapte presidentvalget i november.

I videohilsenen, som brøt tydelig med det meste han har sagt før, sa Trump at han ville sørge for en jevn, ordentlig og sømløs maktovertakelse. Med den nye Twitter-meldingen går Trump langt i å undergrave gårsdagens melding. Tradisjonelt er deltakelsen i etterfølgerens innsettelse et symbol på fredelig maktovertakelse i USA.

Det er ventet at visepresident Mike Pence vil delta i innsettelsen, men det er foreløpig ikke bekreftet. Den forrige presidenten fra Det republikanske partiet, George W. Bush, har imidlertid bekreftet at han vil delta.

Vold og opptøyer

Onsdag stormet en gjeng med Trump-tilhengere Kongressen etter en tale fra presidenten foran tusenvis av mennesker som demonstrerte mot valgresultatet.

Kongressen måtte stoppe den seremonielle behandlingen av valgresultatet, og kongressmedlemmer ble evakuert. Volden og opptøyene som oppsto, er blitt sterkt fordømt av politikere i begge partier, samt av internasjonale ledere.

Domstoler har åpnet for å undersøke Trumps rolle i å oppildne mobben, og myndighetene vurderer bruk av det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump eller gå til ny riksrettssak.

Les også: Partifellene står opp mot Trump. Men betyr det farvel med ham?

Mer fra Dagsavisen