Labour-leder Jeremy Corbyng går inn i en tøff valgkamp. Først ut er lokalvalg i morgen, før parlamentsvalget om fem uker. Her fra 1. mai-markering i London.

Truet Labour testes

Bare få uker før parlamentsvalget i Storbritannia vil partiene få et klart signal fra millioner av velgere. Labour har mest å frykte i lokalvalgene i morgen.

 

Labour kan gå på en rekke tap når store deler av Storbritannia går til lokalvalg i morgen, ifølge målinger.

Lokalvalgene, som avholdes i morgen i hele Skottland og deler av England og Wales, vil ikke bare få betydning for de enkelte kommuner: siden det holdes parlamentsvalg 8. juni, vil resultatene også bli ansett som en viktig test på den politiske stemningen foran det nasjonale valget.

Les også: – Skal man tolke målingene, er det ikke sjanse i havet for Labour

Mister mange?

I Skottland står Labour i fare for å miste flertallet i alle kretsene de styrer i dag, og kan miste en rekke lokale representanter i både England og Wales, ifølge en analyse av professorene Colin Rallings og Michael Thrasher ved Elections Centre ved Universitetet i Plymouth, basert på nylige målinger. De anslår at både De konservative og Liberaldemokratene derimot vil vinne nye representanter lokalt. Samtidig mener professorene at outsiderpartiet De Grønne får oppsving flere steder, mens uavhengighetspartiet UKIP kan komme til å slite, ifølge The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Leder stort

Det konservative regjeringspartiet leder med opp mot 20 prosentpoeng foran Labour på enkelte målinger før parlamentsvalget i juni, og det er den sterke posisjonen som har fått statsminister Theresa May til å ville ha et nytt parlamentsvalg tre år før planlagt.

Statsminister May selger inn en stø kurs ut av EU som et viktig budskap. Hun går inn for en hard brexit med utmelding av det indre markedet også, og er ventet å vinne mange velgere som stemte for brexit. Pro-EU-partiet Liberaldemokratene har derimot også hatt et oppsving etter EU-avstemningen, og trekker til seg folk som ønsket å bli i EU. Labour hadde allerede før EU-avstemningen tapt terreng, men dette ble forsterket etter avstemningen på grunn av det mange velgere oppfattet som en uklar linje.

Brexit-vansker

Men selv om statsminister May kan vente seg et svært godt valg, øker trykket nå rundt brexit-forhandlingene med EU. De siste dagene har det kommet rapporter, med utgangspunkt i den tyske avisen Frankfurter Allgemeine, om et svært anspent møte mellom Theresa May og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i forrige uke, der man skulle snakke om en plan for brexit-forhandlingene. Fra EU-hold blir det sagt at Juncker var sjokkert over forventningene fra Mays side, og at May var på en annen «galakse». Theresa May sier på sin side at det hele er «Brussel-sladder».

Spørsmålet er om og hvordan slik omtale vil slå ut for regjeringspartiet i valgkampen. Politiske motstandere mener May er totalt urealtistisk i forventningene til brexit, som hun mener vil bli en suksess. På den annen side kan May vise til at hun er tøff i møtet med EU-ledere og vil stå på for en god avtale for Storbritannia. Utmeldingen skal være ferdig forhandlet innen to år.

Les også: Risikerer å bli knust