Verden

Truer med flere raketter

Nordkoreanerne lover nye oppskytninger, etter å ha feiret den vellykkede testen av en langtrekkende rakett.

Soldater og sivile lovpriser den ungdommelige lederen Kim Jong-uns «uendelige visdom».

Kim skal personlig ha gitt det endelige klarsignalet for at raketten kunne sendes av gårde. Hundretusenvis av soldater og sivile samlet seg fredag i sentrum av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å feire oppskytingen som skjedde to dager tidligere.

Jublende folkemengder

Statlig nordkoreansk fjernsyn viste enorme menneskemengder på Kim Il-sung-plassen som jublet og klappet mens de lyttet til taler om den vellykkede oppskytingen. Talerne lovpriste også «motet og visdommen» til Kim Jong-un.

Kim sto fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette, til tross for internasjonal fordømmelse av oppskytingen og trusler om nye sanksjoner. Han hevder at landet trenger å fortsette å sende opp satellitter for å utvikle landets vitenskap, teknologi og økonomi.

Verdenssamfunnet mistenker imidlertid Nord-Korea for å utvikle raketter som kan bære atomvåpen. – Kim Jong-un har sjansen til å føre landet sitt tilbake til det 21. århundre, men gjør i stedet gale valg, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement.

Kim Jong-ils siste vilje

Analytikere tror symbolske hensyn har veid tungt, når nordkoreanerne valgte å prøveskyte nå.

– De oppfylte dermed av Kim Jong-ils siste vilje, sier den sørkoreanske statsviteren Yoo Ho-yeol, med henvisning til at det mandag er ett år siden Kim Jong-uns far døde.

Selv Nord-Koreas nærmeste allierte Kina uttrykte beklagelse over prøveoppskytningen. Utenriksdepartementet i Beijing sluttet seg til kritikk mot Nord-Korea fra FNs sikkerhetsråd, men tilføyde i en erklæring at de internasjonale reaksjonene må være «fornuftige».

Straffetiltak fra FN

Medlemslandene i Sikkerhetsrådet holdt tidligere i uken krisesamtaler, etter at Nord-Korea avviste alle oppfordringer om å utsette utskytningen. FN innførte straffetiltak mot regimet i Pyongyang, etter at nordkoreanerne prøvesprengte atomladninger i 2006 og 2009.

Sikkerhetsrådet har advart om at en prøveutskyting kan få alvorlige følger for Nord-Korea. Sør-Korea og Japan skal være tilhengere av en skjerping av sanksjonene etter det USA har stemplet som en svært provoserende handling.

Mer fra Dagsavisen