Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan deltar her på et valgmøte i forkant av lokalvalget 30. mars. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Truer med å stenge YouTube og Facebook

TYRKIA: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan truer med å stenge Facebook og YouTube etter publisering av opptak som tilsynelatende viser at han og sønnen er korrupte. Erdogan sier opptakene er fabrikkerte.

De to nettstedene kan bli forbudt i Tyrkia etter lokalvalget 30. mars, varsler Erdogan. Han har tidligere strammet myndighetenes grep om internett, noe som har utløst omfattende kritikk både hjemme og ute.

– Vi er besluttsomme når det gjelder denne saken. Vi vil ikke la landets skjebne bli avgjort av YouTube og Facebook. Vi vil iverksette nødvendige tiltak på strengest mulig måte, sa Erdogan i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen ATV torsdag kveld.

– Svertekampanje

Erdogan hevder at de aktuelle opptakene er fabrikkerte, og at de er lagt ut av politiske fiender. Opptakene består av en mengde ulike klipp som er redigert sammen for å sverte ham foran lokalvalget 30. mars, framholder han.

I ett av lydsporene diskuterer angivelig Erdogan og hans sønn hvordan de skal skjule store pengesummer. En rekke andre lekkasjer viser tilsynelatende hvordan Erdogan blander seg inn i handelsavtaler og rettssaker.

Erdogan anklager den tyrkiske imamen Fethullah Gulen, som lever i eksil i USA, for å stå bak opptakene. Han var tidligere en av Erdogans allierte, men nå mener statsministeren at han bruker et nettverk av mektige personer i Tyrkia til å påvirke tyrkisk politikk, noe Gulen avviser.

Økt press

Lydopptakene har ført til økt press mot Erdogan og regjeringen.

Erdogan og hans regjering er rystet av en korrupsjonsskandale som først brøt ut i desember i fjor, og som involverer mange av statsministerens nærmeste politiske allierte og forretningsforbindelser.

Erdogan har de siste månedene sørget for å sparke hundrevis av politifolk, blant dem flere sentrale politisjefer, etter at påtalemyndigheten begynte å etterforske hans egne støttespillere for omfattende økonomisk kriminalitet.