Verden

Tror på seier mot tropesyke

Ormer som kan spise seg én meter lange inni kroppen og bakterier fra nesa som gjør deg blind – hvert år dør tusener av sykdommer som kunne blitt behandlet. Men snart er de utryddet, melder WHO.

Bilde 1 av 3

– Noen av de andre i landsbyen sa til meg at sønnen min kunne ha kala azar. Jeg visste ikke hva de snakket om, sier Sakantula Devi i landsbyen Mallickpur i delstaten Bihar i India.

Da sønnen Sonu for tre år siden ble alvorlig syk med feber i fire måneder, klarte ikke de lokale legene å finne ut av hvorfor. Foreldrene samlet sammen over to månedslønner for å betale en privat lege – som ikke klarte å behandle ham.

Det viste seg at Sonu var smittet av parasitten som tar flest liv etter malaria, Leishmaniase – også kalt kala azar eller «svartfeber». Sykdommen angriper immunforsvar og indre organer og er én av til sammen 18 sykdommer Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert som forsømte sykdommer.

Felles for «de glemte» sykdommene er at de på verdensbasis rammer veldig mange: Milliarder risikerer å bli smittet, samtidig som det finnes behandling.

Dette er verdens mest dødbringende insekt

Les også: Verdens mest dødbringende insekt

Nesten utryddet

Nå har kampen mot sykdommene som har tatt unødvendig mange liv tatt sjumilssteg: I en fersk rapport melder Verdens helseorganisasjon (WHO) at vi er god på vei mot å utrydde eller stagge flere av dem.

Blant fremskrittene finner vi blant annet:

* Antallet mennesker smittet av guineaorm (ormer i kroppen som vokser seg opptil en meter lange mens de prøver å spise seg ut) er nede på 25 personer på verdensbasis. Til sammenligning var 900.000 smittet i 1989.

* Antallet smittet av sovesyke er nede på en hundredel av for tjue år siden: Fra estimater på 300.000 ubehandlede tilfeller i 1998 til under 3.000 i dag.

* Sykdommen kala azar, som Sonu i India var smittet av og som smitter 200.000 og 400.000 nye hvert år, har blitt fullstendig utryddet i Nepal, samt utryddet i 82 prosent av deldistriktene i India, 97 prosent i Bangladesh. De er tre av landene sykdommen har rammet hardest i.

* Til sammen fikk 1 milliard mennesker – eller 1 av 7 av alle i verden – behandling for minst en av de tropiske sykdommene.

– Dette er et resultat vi aldri hadde ventet oss bare for noen få år siden, konkluderte Dirk Engel, direktør for avdeling for kontroll av forsømte tropesykdommer i WHO, da rapporten ble lansert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tok felles krafttak

Noe av bakgrunnen for de gode resultatene er at nasjoner, organisasjoner og legemiddelselskaper for fem år siden bestemte seg for å ta et krafttak. Stiftelsen til den amerikanske IT-gründeren Bill Gates, Bill & Melinda Gates Foundation, har vært tungt involvert. Legemiddelfirmaer og enkeltland har spyttet inn store bidrag. I 2015 la legemiddelindustrien 14 milliarder på bordet. Storbritannia har bidratt mye – og kunngjorde nettopp at de legger nye 360 millioner nye euro på bordet i årene framover.

– Fortsatt gjenstår det mye. Men mye har blitt veldig mye bedre de siste årene, sier Øyunn Holen, lege og medisinskfaglig rådgiver i Leger uten grenser med erfaring fra felt i land som Angola, Liberia, Bangladesh og Kenya.

Organisasjonen hun jobber i vaksinerer og behandler sykdommer som respons på epidemier som bryter ut. De jobber altså på siden av de nasjonale vaksinasjonsprogrammene. Likevel merker de tydelig at de trengs – fordi programmene ikke alltid fungerer i praksis.

De driver blant annet behandling av «svartfeber», parasittsykdommen som Sonu i India ble smittet av. Det var også Leger uten grenser som til slutt diagnostiserte åtteåringen, og som introduserte medisinen han fikk som en billig og effektiv kur.

Etter rundt en uke begynte han å kvikne til. Nå går åtteåringen på skolen igjen.

– Noe av det viktigste er billige nok medisiner. Vi trenger en systemendring for å få mer forskning på medisiner mot sykdommer som rammer fattige. Med bedre medisiner og mindre bivirkninger kan arbeidet oppskaleres, sier Holen.

Hun understreker at de 1 milliarder menneskene som fikk behandling i 2015 ikke nødvendigvis var syke. Men mange har likevel trengt å få behandlingen mot tropesykdommer forebyggende, sier hun.

Hindres av krig og konflikt

Manglende forskning på nye legemidler, dårlig tilgjengelighet og krig og konflikt: Det er de tre viktigste årsakene til at vaksiner og medisiner ikke når fram dit de skal.

Det sier Øyunn Holen, medisinskfaglig rådgiver i Leger uten grenser.

– I mange tilfeller er det flere av disse årsakene som er problemet samtidig. I Kongo er for eksempel både konflikt og utilgjengelighet i jungelområdene problemene når vi skal nå fram med behandling mot sovesyke.

Vanskeligere

Slike utfordringer gjør det også vanskelig å ta fullstendig knekken på sykdommer.

– Urolighetene i Sør-Sudan gjør arbeidet vanskeligere, sa Bill Gates fra stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation nylig om utfordringene med å utrydde guineaormen.

Taliban hindrer

Utfordringene gjelder også behandling og vaksinering for andre sykdommer enn de 18 tropiske sykdommene WHO har erklært kamp mot. I Afghanistan har helsearbeidere akkurat gjenopptatt en storskala vaksinasjonskampanje mot polio nord i landet, etter å i 15 måneder ha blitt forhindret av Taliban.

Denne type arbeid er minst like viktig som arbeidet mot tropiske sykdommer, sier Holen i Leger uten Grenser.

– Det er mange som berøres av tropiske sykdommer totalt. Men det er ikke de store morderne på verdensbasis, sier hun.

Diaré som følge av rotavirus og meslinger er blant sykdommene som tar mange småbarnsliv. Men også her er det fremgang. Store vaksinasjonskampanjer har gjort at veldig mange har blitt vaksinert. Blant annet har dødsfall fra meslinger blitt redusert med 79 prosent siden 1990, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon.

Mer fra Dagsavisen