Verden

Tror Israel har lært

Konflikten mellom Israel og Hamas blir trolig ikke like blodig nå som den var for fire år siden, mener kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole.

Han tror Israel har lært av all motbøren de fikk under forrige krig.

– Jeg tror de ser at de er tjent med å begrense voldsbruken for å sikre seg sympati og forståelse, framfor kritikk og fordømmelse, sier han til NTB.

En rakett utskutt fra Gaza, av typen Fajr 5, landet torsdag ettermiddag dypt inne i Israel, i sjøen utenfor Tel Aviv, rundt 60 kilometer fra Gazastripen. Aldri tidligere skal en rakett fra Gaza ha nådd så langt inn i Israel. Bøe-Hansen mener det er litt tidlig å si om dette betyr at Hamas nå har mer langtrekkende våpen.

– Men det kan tyde på det, det har vært en tydelig frykt for at Hamas har langtrekkende raketter. Hamas har også sagt at de har virkemidler på lur til å straffe israelerne, sier han.

Israelske fly bombarderte torsdag kveld mål på Gazastripen etter rakettangrepet mot Tel Aviv. Ifølge vitner som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, kan man høre kraftige drønn. Minst 25 luftangrep er blitt gjennomført, sier innbyggere på Gazastripen.

Luftangrepene markerer en ytterligere opptrapping i konflikten mellom palestinerne og Israel.

– Ikke like blodig

Likevel håper kommandørkapteinen at konflikten ikke blir like blodig denne gangen.

– Israel fikk for fire år siden mye motbør da de angrep i henhold til sin doktrine, sier han og viser til at angrepet også da kom etter svært mange rakettangrep inne på israelsk jord fra palestinsk side.

Nå har han et håp om at motbøren gjør at Israel er mindre villig til massiv voldsbruk.

Ønsker ikke å ta liv

– Alle kriger vinnes og tapes i folks oppfattelse av hvem som vinner og taper, altså i det kognitive domenet, sier han og viser til at stater nå har mindre vilje til å utsette egne styrker for tap, samt til å ta liv.

Bøe-Hansen mener også at Israel nå er mye mer opptatt av å nå ut på nettet med sin versjon av hva som har skjedd. Det samme er palestinerne.

– Det er ikke overraskende at begge parter er aktive i sosiale medier, mener han.

– Israel ønsker å være først med sin versjon så ikke palestinernes versjon blir stående i folks bevissthet, sier han og mener at dette er en lærdom av at palestinerne vant kampen om folks oppfatning av krigen, ved forrige korsvei.

Frykter invasjon

Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad mener angrepet mot Tel Aviv øker risikoen for en invasjon på Gazastripen.

– Analytikere og politikere har tidligere kommunisert at hvis man fikk et slikt angrep mot hjertet av Israel, vil de gå til invasjon. Jeg tror sannsynligheten nå er større for at det vil skje enn at det ikke vil skje, sier Tuastad til NTB. Han er sosiolog og spesialist på de palestinske områdene.

Han viser til at rakettene som er skutt inn i sør, har vært traumatiske for Israel, men at nesten ingen er drept siden krigen i 2008-2009.

– Men hvis man får raketter rettet mot Tel Aviv, innebærer det en helt annen risiko for innbyggerne, sier Tuastad.

Flyalarmen kunne torsdag høres over store deler av byen, hvor det bor rundt 400.000 innbyggere.

Han ser ikke bort fra at det kan ende med en blodig bakkekrig med store sivile tap.

– Det er ingen tvil om at Hamas har noen raketter og håndvåpen, men i forhold til det israelske militæret, har de ingenting å stille opp med. Det kan utvikle seg til en moderne type bykrig i boområder med mange sivile, sier Tuastad. (NTB)

Mer fra Dagsavisen