Verden

Tror ikke Trump blir gjenvalgt

Forsker Anders Romarheim tror det blir med fire år for Donald Trump som president. Misnøyen vokser i det republikanske partiet over murbråket.

– Det virker mer sannsynlig ettersom tida går at Trump ikke sitter mer enn fire år, sier Anders Romarheim, leder for senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Romarheim har fulgt Trump tett lenge før han vant presidentvalget i 2016, og tok ham seriøst som presidentkandidat før de fleste andre i det hele tatt hadde tenkt muligheten. Allerede i 2011 skrev Romarheim en kommentarartikkel i Dagbladet med tittelen «Trump som president».

Likevel tror han ikke Trumps presidentkarriere fortsetter når denne perioden er over i 2021. Det er flere grunner til det:

* Den pågående Mueller-etterforskninga, kombinert med at Demokratene nå har flertall i Representantenes hus, vil sette Trump under sterkt press de neste to årene.

* Rekordmange nære medarbeidere har gått av eller fått sparken i løpet av Trumps presidentperiode. Forsvarsminister James Mattis er den siste i en lang rekke kvalifiserte folk som blir erstattet av Trump-lojalister.

* Den fastlåste budsjettstriden mellom Republikanerne og Demokratene om finansiering av en mur mot Mexico som førte til en rekordlang nedstengning av offentlige kontorer.

Les mer: Hva er det USA driver med i Midtøsten?

Gir Trump skylda

Fredag kveld rundt klokken 20.00 norsk tid kunngjorde Trump at han går med på å gjenåpne offentlig sektor i USA i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur.

Det skjer etter at Senatet torsdag stemte ned både Republikanerne og Demokratenes forslag til en løsning på budsjettstriden.

Den fastlåste situasjonen har skapt  trøbbel og misnøye for Trump særlig de siste dagene.

Årsaken til striden er at Trump krever om lag femti milliarder kroner til å finansiere en mur på grensa mellom USA og Mexico, det vil ikke Demokratene gå med på og Trump stengte dermed pengeoverføringene til offentlig sektor. Heller ikke med den midlertidige avtalen han nå har gått med på, får Trump pengene han krever for å bygge Mexico-muren.

Striden har splittet også republikanerne og motstanden mot Trumps kompromissløse linje vokser. I avstemningen i Senatet torsdag fikk Demokratenes forslag flest stemmer, til tross for at Republikanerne har seks flere representanter i Senatet enn Demokratene.

Striden har også fått velgerne til å snu seg mot Republikanerne og Trump – et flertall mener det er presidenten som har skylda for budsjettkrisen, ifølge en fersk meningsmåling gjort for Washington Post og ABC News. Mange offentlige ansatte har nå ikke fått lønn på over en måned og flere har vært nødt til å ty til mathjelp.

Trumps administrasjon har vist liten sympati med krisen de har satt amerikanere i og milliardær og handelsminister Wilbur Ross har fått mye kritikk etter at han foreslo at offentlige ansatte uten lønn bare kan ta opp forbrukslån.

Tidligere i uka advarte FBI at budsjettkrisen er i ferd med å bli en sikkerhetskrise, etterretningstjenesten har ikke lenger penger til å betale informanter.

Den midlertidige avtalen som ble kunngjort fredag kveld innebærer at rundt 800.000 statsansatte som ikke har fått lønn siden 22. desember, vil få etterbetalt det de har til gode.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktigst å vinne

Nedstengningen av offentlig sektor er et eksempel på at Trump ikke greier å lede, mener forsker Anders Romarheim.

– Saken avslører hvordan Trump mangler erfaring med å bygge politiske kompromisser. Republikanernes flertall i Kongressen fram til januar betydde at det var veldig lite behov for å inngå kompromisser.

Trumps sjanser for gjenvalg handler ikke bare om hvilken motkandidat Demokratene stiller med i presidentvalget i 2020. En viktig faktor er motstanden som bygger seg opp mot Trump i eget parti og om han blir utfordret i primærvalget.

– Jeg tror det er stor misnøye som ulmer under overflata i partiet og at mange republikanske politikere ser galskapen i mye av det Trump gjør, sier Romarheim.

En annen faktor er i hvilken grad Trump selv er motivert for å stille igjen.

– Hvis Trump trekker seg før valget har han aldri tapt et valg i hele sitt liv og for ham er image viktigst av alt, sier Romarheim.

Statistisk har Trump gode sjanser til gjenvalg, siden 1933 er det bare tre sittende presidenter som ikke har blitt gjenvalgt for en andre periode: Gerald Ford, Jimmy Carter og George H.W. Bush. Men ingenting er vanlig med Trump. For å forstå «fenomenet Trump» er regelen å alltid forvente det uventa, mener Romarheim.

– Fenomenet overstyrer politikeren. Det er viktigere å forstå Trump som person enn innholdet i politikken. Han er opptatt av makt og av å vinne. Risikoen for å tape i 2020 kan derfor få ham til å avstå fra å stille.

Les mer: Oppfordrer folk til å be for Mexico-mur

«Shutdown»

* 22. desember 2018 stenges deler av USAs statsapparat, da president Donald Trump nekter å godkjenne et budsjett som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico.

* 9 av 15 departementer og en rekke andre myndigheter er helt eller delvis stengt. Det går blant annet ut over både politi, offentlig transport, parker og museer.

* 380.000 offentlige ansatte er sendt hjem og 420.000 er tvunget til å jobbe uten lønn.

* Den såkalte «shutdown» er nå den lengste i USAs historie.

Mer fra Dagsavisen