Verden

Trekker i trådene

ARKITEKTEN BAK: Han var ­arrestert og slapp fri av USA - nå leder han brutale IS.

PROFILEN

Hvem: Abu Bakr al-Baghdadi

Hva: Leder gruppen Den islamske staten (IS)

Da amerikanske styrker satte i gang et raid mot et hus nær Falluja i februar 2004, arresterte de flere sunniopprørere. Blant disse var også en mann i 30-årene de ikke visste noe om. Navnet var Ibrahim Awas Ibrahim al-Badry. Få år senere er han ettersøkt på USAs terrorliste med en «hodepris» på 10 millioner dollar - den nest høyeste summen på listen.

- Gatekjeltring

Senere er han blitt kjent som Abu Bakr al-Baghdadi, den ledende skikkelsen i den ekstreme gruppen Den islamske staten (IS), som fram til nylig kalte seg ISIL. Mannen beskrives om arkitekten bak den ekstreme volds­kampanjen man har sett i Syria og Irak det siste året, og som selv al-Qaida har tatt avstand fra. Baghdadi slapp senere ut av amerikansk fangenskap

- Han var en gatekjeltring da vi fant ham i 2004. Det er vanskelig å se for seg at han skulle bli leder av ISIS (nå IS, red.anm.), sier en kilde ved det amerikanske forsvarsdepartementet til The New York Times.

Les også: Slik ble IS den nye makten i Midtøsten

Kalif

Hvor lenge han egentlig ble holdt arrestert, er det forskjellige opplysninger om. Pentagon sier han ble sluppet ut i desember 2004 og ikke ansett for å være noen stor trussel. Andre, deriblant Hisham al-Hashimi, som har forsket på Baghdadis liv, har hevdet han satt i fem år, og at han i likhet med andre ekstreme islamister ble radikalisert der.

Baghdadi har erklært seg selv kalif, lederen av alle muslimer, og hevder han er etterkommer av Quraysh-stammen til profeten Muhammed. Han antas å være 43 år. Ifølge en biografi har han en grad fra Islamsk universitet i Bagdad, med vekt på islamsk kultur, historie og sharia. Etter USAs invasjon av Irak i 2003 var Baghdadi med på å etablere gruppen Hæren av sunnifolket (JJASJ), der Baghdadi var leder av sharia-­komiteen. Gruppen sverget lojalitet til al-Qaida i Irak.

Forløperen til IS ble etablert i 2004. Gruppen ble startet av sunniekstremisten Abu Mus´ab al-Zarqawi, som erklærte sin støtte til al-Qaida. Abu Mus´ab al-Zarqawi ble drept i et amerikansk luftangrep i 2006. Gruppen har operert under en rekke navn og under flere ledere etter opprettelsen, og Abu Bakr al-Baghdadi tok over i 2010. Siden har han holdt en ekstremt lavt offentlig profil. Da han angivelig dukket opp i en moske i Mosul for å holde en seremoni, ble det sendt ut en video på nettet, og det var første gang mange hadde sett ham.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen