Verden

Trapper opp for å finne jentene

NIGERIA: Terrorgruppen Boko Haram drepte i går over 200 mennesker nord i landet, og har denne uka bortført ytterligere 11 jenter.

I går ble over 200 mennesker drept da den militante islamistgruppa Boko Haram angrep landsbyen Gamboru nord i Nigeria. Angrepene skjedde i Borno-provinsen, provinsen der Boko Haram har sitt hovedkvarter, og der over 250 jenter har vært bortført siden midten av april.

Utlover dusør

Det har de siste ukene versert sprikende tall på hvor mange jenter som er kidnappet. Ifølge den anerkjente britiske avisen The Guardian dreier det seg om 255. De siste dagene skal væpnede menn ha kidnappet ytterligere 11 jenter i alderen åtte til femten år. Bortføringene skal ha skjedd på nattlige raid. I går meldte BBC at politiet i Nigeria utlover en dusør på 300.000 dollar til den som kan hjelpe til med å lokalisere de bortførte jentene. Men landet trenger også hjelp utenfra. USA har besluttet å sende militære eksperter og politifolk til Nigeria i et forsøk på å finne jentene.

- Dette er et ydmykende nederlag for Nigerias regjering, Man må huske at Nigeria er et stolt land, en regional og økonomisk stormakt, som de siste årene har hatt store fredsbevarende bidrag i andre land. Nå må de ha hjelp fra omverdenen for å holde orden i eget land. Et av Boko Harams viktigste mål med aksjonene er å påføre den sentrale regjeringen et nederlag, og det har de klart, sier seniorrådgiver Richard Skretteberg ved Flyktninghjelpen, som selv nylig har besøkt Nigeria.

- Hjerteskjærende

USAs president Barack Obama beskriver kidnappingene av nær 200 jenter som «hjerteskjærende».

- På kort sikt er målet vårt helt opplagt å hjelpe det internasjonale samfunn og den nigerianske regjeringen med å gjøre det vi kan for å bringe tilbake disse unge jentene, sier presidenten til NBC.

Boko Haram har ingen påviselige forbindelser til andre terrornettverk utenfor Nigeria. Med unntak av bomben mot en FN-bygning i Abuja i august 2011 - der 21 mennesker, deriblant en norsk kvinne, ble drept - har ikke gruppens aksjonsmønster vært rettet mot Vesten. At USA og Storbritannia nå bistår nigerianske myndigheter, mener Skretteberg ikke kan ses i sammenheng med egne sikkerhetsinteresser.

- Dette er nok først og fremst et ønske om å befri de kidnappede barna. Men USA har også et ønske om å forhindre at slike islamistiske grupper får fotfeste i regionen.

Titusenvis fordrevet

Boko Harams leder Abubakar Shakau har truet med å selge jentene til slaveri. Dette på ordre fra Allah fordi jentene går på myndighetenes skoler, og på den måten tilegner seg «vestlig lære». Det er en slik «lære» islamistene prøver å eliminere med mål om å opprette en islamistisk stat nord i landet, basert på sharialovgivning. Konflikten mellom de nigerianske sentralmyndighetene og Boko Haram har eskalert denne vinteren, etter at militære styrker på ordre fra president Goodluck Jonathan i 2013 slo den islamistiske bevegelsen kraftig tilbake.

- Boko Haram opererer med sovende celler. Disse er blitt aktivert når bevegelsen er blitt drevet på retrett, og denne vinteren har vi nå sett en opptrapping av konflikten. Titusenvis av mennesker er fordrevet til nabolandene. Antallet internt fordrevne er mye høyere, sier Skretteberg.

Neste uke vil Flyktninghjelpens Genève-kontor, som overvåker internt fordrevne, offentliggjøre en global rapport om fordrevne som blant annet vil peke på antall fordrevne i konflikten i det nordlige Nigeria.

Hevnaksjoner

Seniorforsker Morten Bøås ved NUPI sier det er viktig å understreke at handlingene til Boko Haram er en del av et mønster.

- Kidnappingene som Boko Haram har begått den siste tida kommer som svar på at flere slektninger av gruppens medlemmer er blitt arrestert av nigeriansk politi. Dette er hevnaksjoner fra Boko Haram, og ikke totalt vilkårlig galskap, sier han.

Borgervernsgrupper, ofte bestående av unge menn under myndighetenes paraply, har også drevet med vilkårlige henrettelser av personer de mistenker er tilknyttet Boko Haram.

Både Skretteberg og Bøås sammenligner Boko Haram med Herrens Motstandsarmé i Uganda, som vil opprette en stat basert på sin tolkning av Bibelen. Gruppen, som ledes av Joseph Kony, har også drevet med utstrakt kidnapping av barn.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen