Verden

Tøyer Merkels strikk

STRID: Angela Merkel setter foten ned for David Camerons krav om endringer i EUs migrasjonspolitikk.

Temperaturen har økt betraktelig i migrasjonsdebatten i Storbritannia, etter at Der Spiegel har rapportert at den tyske regjeringssjefen etter sigende heller vil la britene melde seg ut av EU enn å gå med på endringer som bryter med EUs prinsipp om fri flyt av arbeidskraft over landegrensene.

Ifølge Der Spiegel skal EUs mektigste regjeringssjef, Angela Merkel, ha advart Storbritannias statsminister David Cameron om at hun ikke lenger vil kunne støtte Storbritannias fortsatte medlemskap i unionen dersom Cameron fortsetter å presse på for en migrasjonsreform som krever endringer i prinsippet om bevegelsesfrihet innenfor unionen.

Mye på spill

Advarselen kommer mens statsminister Cameron er i ferd med å forberede en viktig tale om hvordan han ser for seg en reform av EUs arbeidsmarkedsreform.

For David Cameron er det mye som står på spill. Han har lovet en folkeavstemning om EU-spørsmålet i 2017 dersom han fortsatt da sitter ved makten, og ønsker i forkant av det å forhandle med EU om nye betingelser for EU-medlemskapet. Storbritannia holder valg i mai neste år, og det euroskeptiske partiet UK Independence party ligger an til å kunne ta mange stemmer fra de etablerte partiene.

Men mens UKIP ønsker Storbritannia ut av EU, har Cameron en vanskeligere oppgave. Han ønsker nemlig selv fortsatt medlemskap, men er avhengig av å forhandle fram et godt resultat for å ha noe å kunne selge inn overfor euroskeptikerne i eget parti og ikke minst i folket.

Vil ha begrensning

Cameron kan vente seg en hard kamp i ukene som kommer. Migrasjonsspørsmålet er midt i kjernen av hva han ønsker å forhandle med EU om.

Også tidligere har Merkel sagt at man ikke kan forhandle om prinsippet om fri flyt av arbeidskraft ikke er noe man kan forhandle om.

- Vi har prinsippet om fri bevegelse. Det vil vi ikke endre på, sa Merkel under EU-toppmøtet i slutten av oktober.

Storbritannia ønsker blant annet en begrensning, eventuelt i form av en kvote, på hvor mange arbeidsmigranter som skal få komme inn. Dette skal britene ifølge The Sunday Times nå være forberedt på å legge til side fordi man neppe kommer noe vei på det området. Den britiske regjeringen vurderer derfor å be om at man skal kunne kreve at EU-immigranter forlater landet dersom de ikke har bevis på at de kan forsørge seg selv de tre første månedene i landet.

Cameron har tidligere uttrykt seg selvsikkert om forhandlingene vis-à-vis EU.

- Jeg vil ikke ta nei for et nei, og når det gjelder fri bevegelse vil jeg få det Storbritannia trenger, sa Cameron i en tale i oktober.

Immigrasjonsspørsmålet har vært en dominerende sak i britisk politikk i flere år, og arbeidsinnvandringen til Storbritannia fra Romania og Bulgaria en kjernesak for UKIP. Men Camerons strid med EU har vist sprekker i koalisjonen mellom De konservative og Liberaldemokratene. Visestatsminister og Libdem-leder Nick Clegg mener De konservative handler i panikk over UKIPs vekst med sin harde retorikk i migrasjonsspørsmålet.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen