Verden

Tørke- og vannkrisen vokser

I småbyen Graaff-Reinet har det knapt regnet på fem år. Mens Cape Town så vidt unngikk å gå tom for vann, vokser tørke- og vannkrisen i andre deler av Sør-Afrika.

Kraner er tomme, dammer er uten vann og jorda er knusktørr i deler av Sør-Afrika. Landet er på randen av en nasjonal vannkrise, skriver The South African.

Storbyen Cape Town fikk internasjonal oppmerksomhet i fjor, da byen sto i fare for å gå helt tom for vann. Byens myndigheter innførte strenge umiddelbare sparetiltak, og fikk avverget den såkalte «Day Zero», datoen man fryktet byen skulle gå tom for vann i 2018.

Men vann- og tørkekrisen har på ingen måte forsvunnet fra landet.

Les også: Ekstremtørke i én del av landet - flom i en annen

Tom dam

I byen Graaff-Reinet i provinsen Eastern Cape har det ikke kommet regn av betydning på fem år, ifølge BBC.

Normalt sørger Nqweba-dammen i området for vann til 40.000 innbyggere i byen. Nå er dammen helt tom, og tørre fisker ligger på det som egentlig er bunnen av dammen. Den har vært tørr siden januar.

Innbyggere har mistet husdyr på grunn av tørken. Enkelte borehull gir noe vann, men innbyggerne er avhengige av vannrasjoner som blir delt ut fra trailere fra en frivillig organisasjon.

Langvarig tørke

Tørken i området er en del av en pågående tørkeperiode i det sørlige Afrika som begynte i oktober 2018. En del områder har knapt hatt regn over flere år.

At værfenomenet El Nino i Stillehavet har vært uvanlig kraftig i perioder de siste årene har vært med på å forstyrre regnmønsteret i flere regioner i verden, og det sørlige Afrika er et av områdene som er utsatt for dette.

Tørkeperioden som nå pågår startet med en El Nino som berørte hele Sør-Afrika i 2015/2016, sier vannforsker Piotr Wolski ved Universitetet i Cape Town til sørafrikanske Daily Maverick.

Les også: - Først når de rike manglet vann til bassengene ble vannmangelen virkelig et tema

Gikk ned

Flere av provinsene i Sør-Afrika er hardt rammet. Bønder har vært nødt til å selge husdyr, og mange kyr har omkommet.

Men vannkrisen rammer ikke bare landsbygda. Vannrestriksjoner er innført i en rekke byer i landet, og nå har Vaal-dammen, som tilfører vann til storbyene Johannesburg og Pretoria, en vannstand på under halvparten av normalen, ifølge News 24.

Det er likevel ikke slik at området med disse storbyene nærmer seg «Day Zero», ifølge myndighetene i provinsen Gauteng.

Cape Town gikk nesten tom for vann i 2018, men unngikk den store krisen fordi innbyggerne sparte på vannet. FOTO: NTB SCANPIX

Cape Town gikk nesten tom for vann i 2018, men unngikk den store krisen fordi innbyggerne sparte på vannet. Foto: NTB scanpix

I Cape Town i fjor ble det innført drastiske tiltak for å spare vann, og innbyggerne risikerte bøter om de brukte mer enn 50 liter vann per dag. En massiv kampanje og felles innsats både hos privatpersoner, private bedrifter og i kommunen ga resultater. Myndighetene i byen ble under krisen kritisert for ikke å ha gjort nok for å forhindre den, men byen kunne likevel vise til at den de siste årene har begynt vannsparende tiltak som har redusert forbruket.

Etter å ha klart å redusere forbruket i byen kraftig, har det nå så smått begynt å gå opp igjen, ble det meldt i oktober. Forbruket må holdes konstant nede for å unngå vannkrise i storbyen igjen.

Les også: Disse byene risikerer å få vannmangel

Mer fra Dagsavisen