Tony Blair ble kritisert for forrige Irak-krig. FOTO: NTB SCANPIX

Tony Blair: - Se ikke 
bort fra bakkestyrker

PÅ BANEN: Den islamske staten kan ikke slås uten bakkestyrker, mener tidligere statsminister Tony Blair. I morgen diskuteres kampen mot IS i FN.

Han hisset på seg store deler av befolkningen da han gikk i ledtog med USAs George W. Bush om deltakelse i Irak-krigen i 2003. Nå melder Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair seg igjen på debatten om internasjonal krigføring i regionen. Blair advarer mot å utelukke å sende bakkestyrker i kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria.

- Med mindre man er innstilt på å bekjempe disse folkene på bakken, kan man klare å holde dem nede, men ikke å slå dem, sier Blair i et intervju med BBC.

 

Kapasitet

Blair mener luftangrep neppe er nok for å knuse den brutale terrororganisasjonen - men erkjenner at appetitten for bakkestyrker i vesten ikke er til stede etter et tiår i Irak og Afghanistan.

- Jeg sier ikke at vi i Vesten må gjøre dette; det vil være bedre om det blir gjort av dem som er nærmere på bakken og som har en mer umiddelbar og direkte interesse av å bekjempe dem. Men jeg tror ikke vi kan utelukke det under enhver omstendighet, og vi har tross alt kapasitet til å gjøre det, sier Blair, som utdyper oppfatningene i et essay på sin egen hjemmeside.

 

Debatt i FN

Så langt har USA og Frankrike stått bak luftangrep mot IS. Storbritannias statsminister David Cameron har ikke bestemt seg for om Storbritannia skal gjøre det samme. Den britiske regjeringen var i utgangspunktet imot å involvere seg i Irak, men etter at et skotsk gissel ble halshogget og to andre britiske gisler er truet på livet av IS, er debatten endret.

I morgen er den formelle åpningen av FNs generalforsamling i New York, og den internasjonale kampen mot IS blir et tema i New York. USA er i gang med å bygge en bred internasjonal koalisjon mot gruppen som de mener er en global trussel. Mer enn 50 land har forpliktet seg på ulike vis til å bidra.

Tony Blair etterlyser en helhetlig strategi for å bekjempe globale ekstremisme.

- Å handle mot IS alene vil ikke løse noe. Vi må anerkjenne den problemets globale natur, sier Blair, som i dag er sterkt involvert i Midtøsten gjennom sin rolle som Midtøsten-utsending for den såkalte kvartetten.

asne.gullikstad@dagsavisen.no