Irakiske soldater skyter mot IS i Anbar-provinsen. IS-frammarsj både i Syria og Irak vekker bekymring. FOTO: AHMAD AL-RUBAYE/NTB SCANPIX

Tok grensepost

Gruppen Den islamske staten (IS) skal ha tatt kontroll over den siste grenseovergangen mellom Syria og Irak.

Syriske regjeringsstyrker har nå trukket seg tilbake fra den siste grenseovergangen den hadde kontroll over, al-Tanf. Det hevder den syriske gruppen Syrian Observatory for Human Rights. Grenseovergangen skal nå være kontrollert av IS.

LES OGSÅ: Unike kulturminner truet

Kobling

Dette skjer like etter at IS har tatt kontroll over oldtidsbyen Palmyra i Syria, som står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av de over 2.000 år gamle kulturminnene. IS sies nå å ha kontrollen over halvparten av Syrias territorium. Det er imidlertid mange av disse områdene som ikke har høy strategisk betydning, ifølge eksperter. Likevel vekker frammarsjen stor bekymring av flere grunner. Grenseovergangen som nå skal være tatt, vil gi IS bedre tilknytning mellom området gruppen kontrollerer i Anbar-provinsen vest i Irak og områdene den nå kontrollerer øst i Syria, påpeker BBCs korrespondent i området. Samtidig øker frykten for at de verdifulle kulturminnene i Palmyra skal bli ødelagt.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kritikk

Frammarsjen til IS skjer til tross for at USA og koalisjonen av støttespillere har drevet flyangrep mot IS helt siden i fjor sommer. Det har fått mange til å stille spørsmål ved strategien. IS trengte ikke mer enn noen få hundre personer for å få kontroll over Palmyra, noe som viser hvor svekket den syriske regjeringshæren er.

Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest sier problemet med IS ikke kan løses over natten.

– Til vi er klare for å bygge opp lokale styrker på bakken i Syria som kan ta opp kampen med IS i sitt eget land, kommer dette til å være en vanskelig utfordring, sier Earnest ifølge Reuters.

Samtidig med frammarsjen i Syria har IS tatt mer kontroll i Irak. Blant annet har gruppen nå kontroll over den strategisk viktige byen Ramadi.