Verden

«Tøff og rettferdig»

USAs neste justisminister omtales som erfaren og apolitisk uten nære bånd til Barack Obama. Dermed vender republikanerne i Senatet trolig tommelen opp for Loretta Lynch.

 

Hvem: Loretta Lynch (55)

Hva: Etter alt å dømme USAs

NEW YORK (Dagsavisen): Da hun var liten pleide Loretta Lynch å følge med på rettssak etter rettssak sammen med faren, som var prest og aktivist i USAs borgerrettighetsbevegelse. I dag venter den nå erfarne advokaten på å bli godkjent av det amerikanske senatet, for å gå løs på jobben som USAs neste justisminister.

Loretta Lynch omtales som tøff og rettferdig av USAs president Barack Obama, som nylig utpekte henne til nåværende justisminister Eric Holders etterfølger.

 

Utsetter godkjenning

55-årige Lynch har bred juridisk erfaring, spesielt fra borgerrettssaker og økonomisk kriminalitet. Obama har bedt Senatet godkjenne Lynch så raskt som mulig, men det vil neppe skje før på nyåret, da det nye senatet kommer på plass.

Republikanerne vant tilbake flertallet i Senatet i høstens mellomvalg, og selv om de trolig vil godkjenne Lynch, vil de forsøke å få igjen for det. Ifølge amerikanske medier, kan Lynch vente seg å bli grillet på hennes juridiske vurdering av presidentfullmakten, som republikanerne mener Barack Obama misbruker. Obama har varslet at han vil bruke sin presidentmakt til å tvinge gjennom en innvandringsreform, mot republikanernes ønske.

Første svarte kvinne

Loretta Lynch vil ta over etter Eric Holder, som har hatt jobben siden Obama ble valgt første gang i 2009. Holder var USAs første svarte justisminister, mens Janet Reno var landets første kvinnelig justisministeren, under Bill Clinton på 1990-tallet. Blir Loretta Lynch godkjent, blir hun dermed den første svarte kvinne som innehar den mektige jobben i USAs statsapparat.

Lynch snakker ikke mye om eget privatliv, men i en tale fra 2012 forteller hun om oppveksten og familien. Hun er født i sørstatene, i North Carolina, der også familien er fra. Her levde tippoldefaren som en fri svart mann under slavetiden. Han ble forelsket i Lynchs tippoldemor, som levde som slave i delstaten. Fordi han ikke hadde råd til å kjøpe henne fri, giftet han seg og ble slave han også for å kunne være sammen med henne, ifølge Lynch.

Prestearv

Både bestefaren og faren jobbet som prester, og faren organiserte borgerrettighetsmøter i North Carolina. Lynch minnes at hun spurte sin mor hvorfor hun hadde plukket bomull da hun var ung. «Så du ikke trenger å gjøre det», svarte moren. Det slapp Lynch. Hun fullførte i stedet jusstudiene på eliteuniversitetet Harvard i Boston, og jobber nå som embetsadvokat i New York.

Lynch er gift og har to stebarn med partneren Stephen Hargrove. Hun omtales som hardtarbeidende og en som liker seg best utenfor rampelyset. Den apolitiske og stillferdige stilen hennes gjør henne langt lettere å svelge for republikanerne. Lynch har ingen personlige bånd til den om dagen så upopulære president Barack Obama, og har to ganger tidligere blitt godkjent av Senatet til politiske stillinger i USA. Ifølge Politico, var ikke Lynch Obamas førstevalg: Han skal ha forsøkt å overtale nåværende justisminister Eric Holder til å bli i stillingen. Bare etter en varm anbefaling fra Holder og et langt intervju med Lynch, ble Obama overbevist om at hun var riktig kvinne til jobben.

Da Obama erklærte at han ville utnevne Lynch til USAs neste justisminister, beskrev han henne slik:

- Hun er trolig den eneste advokaten i Amerika som slåss mot gangstere, narkobaroner og terrorister, og som fortsatt har rykte på seg for å være en sjarmerende og sosial person.

 

Mer fra Dagsavisen