Verden

– Tillitskrise mellom USA og Tyskland

TYSKLAND: USAs påståtte avlytting av den tyske statsministerens mobiltelefon har skapt stor mistillit, sier en tidligere tysk statsminister.

– De neste månedene blir vanskelige. Svært mye skal avklares. Og det kommer til å kreve innsats fra begge sider, sier den tidligere utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier. Han er gruppeleder for sosialdemokratene i Forbundsdagen, Tysklands nasjonalforsamling.

Uttalelsen inngår i et intervju med avisen Bild am Sonntag. Flere tyske aviser viet søndag mye spalteplass til overvåkingssaken. Det er trolig den amerikanske avhopperen Edward Snowden som har lekket dokumenter om at Angela Merkels telefon er blitt avlyttet i en årrekke.

Prinsippavtale

Ifølge Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung skal USA og Tyskland nå være enige om å inngå en avtale om ikke å overvåke hverandre. Avisen skriver at avtalen skal undertegnes over nyttår. Opplysningene stammer fra tyske regjeringskilder.

I henhold til denne avtalen skal regjeringene i Tyskland og USA, samt landenes etterretningstjenester, forplikte seg til ikke å spionere på hverandre. Forbudet skal både gjelde overvåking av politiske ledere og vanlige borgere.

Industrispionasje

Uketidsskriftet Der Spiegel skriver at landene også er enige om å ikke drive industrispionasje mot hverandre.

Embetsmenn fra begge land møttes nylig for første gang siden avsløringen av USAs angivelige avlytting av Merkel.

Lederen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, general Keith Alexander, skal ha fått spørsmål om hvorvidt det var riktig at Merkel ble avlyttet. Han svarte at hun «ikke ble det nå lenger», ifølge kilder som var til stede på møtet.

Det kan tolkes som en innrømmelse av at Merkel tidligere er blitt avlyttet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen