Verden

Tilbake til den kalde krigen

Sju år inn i krigen i Syria, er tida kommet for det store militærindustrielle slaget. Forholdet mellom Vesten og Russland er igjen preget av rivalisering.

JAFFA (Dagsavisen): Meldingen fra det russiske forsvarsdepartementet til president Vladimir Putin var kort: «Jobben ble avsluttet i går», sa forsvarsministeren Sergei Shoigu, ifølge den statseide TV-kanalen Rossiya 24 i forrige uke.

Med det mente han at det første batteriet av S-300-raketter hadde ankommet Syria. Med de nye rakettene vil de syriske styrkene til president Bashar Assad kunne sette både amerikanske og israelske fly i fare. Washington, som også opererer i området, kalte leveransen av våpensystemet «en alvorlig opptrapping». Trolig er rakettene myntet på Israel, Syria og Irans rival.

S-300 systemet har evne til å følge flere titalls fly eller innkomne raketter samtidig, og vil forsvare større deler av Syria. Systemet ble opprinnelig utviklet i 1979, men har siden blitt utbedret, og regnes som et av verdens beste.

Les mer: Er dette Midtøstens neste krig?

Tabbe

Utplasseringen kommer som følge av en syrisk nedskyting av et russisk spionfly i forrige måned der femten russere ble drept. De syriske styrkene, som brukte det mindre avanserte russiske S-200 våpensystemet, prøvde å skyte ned fire israelske F-16-fly, men traff i stedet det russiske flyet.

Russland ga Israel skylden for tapet av flyet, og presenterte kart og skjema som skulle bevise plasseringene av flyene i luftrommet. Anonymt sier israelske talsmenn at Russland regelrett forfalsket kartene for å rettferdiggjøre utplasseringen av våpensystemet, ifølge blant annet den israelske avisen Haaretz. Og at de israelske flyene ikke satte det russiske i fare, men at spionflyet ble skutt ned som følge av syrisk inkompetanse.

Les mer: – Dette er flaut for Moskva

Sammenstøt

Nå er det duket for et sammenstøt mellom russisk og vestlig militærteknologi, et sammenstøt verden trolig ikke har sett siden den kalde krigens slutt. Målene med de israelske angrepene i Syria er å hindre deres erkefiende Iran å etablere seg militært ved deres grense.

– For oss er dette et spørsmål om liv og død. Det er bedre å kjempe mot Iran nå enn å vente til de har etablert seg i Syria, sier Zvi Magen, en tidligere militær etterretningsoffiser og israelsk ambassadør til Russland.

– Verden kommer til å følge det som skjer, for det er lenge siden vestlig teknologi er blitt testet opp mot russisk, sier Magen til Dagsavisen.

Det som skjer i Syria vil kunne få følger for andre konfliktområder, som Ukraina eller Nord-Korea. Forholdet mellom Vesten og Russland er igjen preget av rivalisering, og oppgjøret som er ventet i Syria vil helt klart få militær betydning for framtida. Men i Russland er militæranalytikerne sikre i sin sak.

– S-300 systemet vil dramatisk begrense Israels mulighet til å gjennomføre angrep i Syria, sier Alexander Khramchikhin, fra det Moskva-baserte Instituttet for militær og politisk analyse, til nyhetsbyrået Reuters.

øver: Israel frykter de nye russiske soldatene egentlig er myntet på dem. En israelsk soldat trener på de okkuperte Golan-høydene nær grensa til Syria. FOTO: NTB SCANPIX

Israel frykter de nye russiske rakettene egentlig er myntet på dem. Foto: NTB scanpix

Kalde krigen

Også tidligere har verden fulgt israelske og syriske militære styrker teste ut kapasiteten til vestlige versus russiske våpen. I de aller første dagene av Libanon-krigen i 1982 skjøt Israel ned 86 sovjetproduserte syriske krigsfly, mens 29 av 30 til da så fryktede SAM-batterier ble bombet. Vesten kunne dermed konkludere at deres våpen var overlegne.

Det er heller ikke første gang at S-300 våpensystemet i seg selv har vært ved å utløse en krig. I 1997 kjøpte Kypros våpensystemet for å bekjempe de tyrkiske jagerflyene som dominerte skyene over landet. Ankara truet da med full krig, noe som fikk gresk-kypriotene til å sende våpensystemet til Hellas. Dette kom senere det israelske flyvåpenet til gode, da Hellas lot israelske piloter trene mot det russiske våpensystemet.

– Jeg tror ikke Russland vil våge å konfrontere Israel militært. Hvis de gjør det vil vi knuse dem, og ta ut hver eneste av deres menn. Her i Midtøsten er vi altfor sterke for dem, forteller tidligere ambassadør Magen uten å nøle.

Han sier Russland kun har rundt 20 krigsfly i Syria, mens Israel har rundt 700 krigsfly klare.

Les mer: Assad har vunnet by etter by, nå kan siste område stå for tur

– Ikke lek

På spørsmål fra Dagsavisen om Israel virkelig vil utfordre en stormakt som Russland, svarer han:

– Vi ønsker ingen konflikt med Moskva, men hvis våpensystemet blir brukt mot oss, vil vi ta konflikten. Dette er ikke en lek, og det vet de, sier han.

Men Magen tror ikke målet med våpensystemet er Israel.

– S-300 rakettene i Syria vil true amerikanske fly, og trolig ønsker russerne heller å tvinge USA til å inngå en dialog med dem over Ukraina. Dette er langt viktigere for dem enn Syria. De ønsker å få slutt på sanksjonene der, og vil bruke våpensystemet til å tvinge fram en hestehandel, sier Magen, som i dag er forsker ved det israelske Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier i Tel Aviv.

Likevel blir et annet vel så viktig spørsmål om Iran vil se på utplasseringen av rakettsystemet som en mulighet til raskere å bygge seg opp militært i Syria. Når så uhorvelig mange land opererer i Syria, blant andre Russland, USA, Israel, Tyrkia, Jordan og Frankrike, kan en ikke utelukke at en militær kjedereaksjon kan skape uforutsette forandringer. Det var nettopp det som skjedde da syriske styrker skjøt ned et russisk fly, og forandret den militære virkeligheten for Israel og kanskje USA.

Mer fra Dagsavisen