Verden

Til kamp mot fattigdomsfellen

OVERVEKT: Det er langt mellom grønnsakene i mange nabolag i USA. Med målrettede fruktvogner forsøker myndighetene i New York å endre innbyggernes kosthold - og dermed også redusere velstandsgapet.

FATTIGDOM I USA

Antall mennesker som lever i fattigdom i USA fortsatte å stige i fjor, til tross for at økonomien er i ferd med å komme seg på beina igjen.

46,5 millioner amerikanere lever på eller under fattigdomsgrensa, noe som betyr at andelen fattige ligger på 15 prosent.

Gjennomsnittsinntekten for en familie på 64.000 dollar har ikke sunket det siste året, men den har gått ned 8,3 prosent siden før finanskrisen i 2007.

Antallet fattige økte fra 46,2 millioner til 46,5 millioner, men andelen endret seg ikke og ble liggende fast på 15 prosent.

Kilde: NTB

NEW YORK (Dagsavisen): Det er midt i rushtida, og de aller fleste haster forbi Mohammed Hasans fruktvogn i nabolaget Bed-Stuy i Brooklyn. Men Cutie St. Johns stopper. Hun er på vei hjem fra dagmammajobb på Manhattan, og tar med seg en pose modne nektariner hjem. Sunn mat er en mangelvare her, som i så mange andre fattige nabolag i USA.

- Vi har fastfood, fritert mat, McDonalds og Burger King på hvert gatehjørne. Det er billig og alle går dit. Men det er vanskelig å finne sunn mat som ikke koster skjorta, sier St.Johns til Dagsavisen.

Hun klemmer på en fersken, men velger nektarinene.

«Matørken»

Nabolaget her i midten av Brooklyn er relativt fattig og innbyggerne har liten tilgang på frisk frukt og grønnsaker. Området betegnes som en «food desert» - en matørken - av amerikanske myndigheter. «Food deserts» beskriver områder der innbyggerne mangler tilgang på sunn mat, og ifølge USAs landbruksdepartement lever 23 millioner amerikanere under slike forhold. «Food deserts» finnes nesten utelukkende i fattige og minoritetsnabolag.

Mangelen på tilgang til sunn mat er tett knyttet sammen med overvekt, en av USAs mest alvorlig folkesykdomer. En tredjedel av befolkningen regnes som overvektig. Folkesykdommen er på mange måter et fattigdomsproblem, og det er særlig barn og voksne i fattigere deler av befolkningen som sliter med overvekt.

De beste eplene

I 2008 bestemte New Yorks ordfører Michael Bloomberg seg for å sende salgsboder med frukt og grønnsaker inn i områder som Bed-Stuy for å gjøre sunn mat mer tilgjegnelig. Rundt 500 slike «grønne vogner» selger i dag frukt og grønt i fattige nabolag i Queens, Bronx og Brooklyn. På et hjørne like ved T-banenedgangen selger Mohammed Hasan fra Bangladesh druer, avokado og epler på andre året. Han sier salget har gått opp med 50 prosent på ett år.

- Innbyggerne her blir vant til å spise frukt litt etter litt. Før solgte jeg veldig lite, sier Hasan som mener det handler om tilgjengelighet og kvalitet: Han selger bare de beste råvarene, mens supermarkeder i området er dyre og dårlige.

Flere byer i USA vurderer å sende såkalte grønne vogner inn i fattige «matørkener».

Michelle Obama foran

USAs førstedame, Michelle Obama, har gått i bresjen for sunn mat og mer mosjon med en mye omtalt grønnsakshage utenfor Det hvite hus og den nasjonale kampanjen «Let‘s Move».

Nylig kom det for første gang på mange tiår gode nyheter når det kommer til overvekt i USA: En rekke skoler og distrikter rapporterte om færre overvektige barn, også blant fattige og minoritetsbarn.

- Det har ikke vært annet enn dårlige nyheter på 30 år, så når vi nå ser forbedringer er det en stor nyhet, sa Thomas Farley, New York Citys helsekommissær, den gang.

I New York har antall overvektige skolebarn gått ned med 5,5 prosent fra 2007 til 2011. Ekspertene er usikre på hvorfor, men trekker fram foreldre med høyere kunnskap om mat, at flere kvinner ammer og at amerikanske barn drikker mindre sukkerholdig drikke enn før.

Det er likevel langt igjen: antall overvektige voksne er doblet de siste 20 årene, og nylig besluttet den amerikanske legeforeningen å anerkjenne fedme som en sykdom.

Ifølge organisasjonen Food Empowerment Project har prisene på frukt og grønt skutt i været de siste årene: Mens prisen på usunn mat har gått opp med 26 prosent, har prisen på enkelte grønnsaker gått opp med nesten 75 prosent.

Dyr sunn mat

Cutie St.Johns synes det er for dyrt å spise sunt.

- Jeg skulle gjerne spist salat hver eneste dag, men koster jo 8-9 dollar (rundt 50 kroner, journ.anm)! Så det har jeg ikke råd til. Men hvis jeg kunne kjøpt brokkoli eller poteter her, ville jeg gjort det, sier hun og peker på grønnsaksboden.

Mohammed Hasan sjekker druene og kaster en pakke vasne jordbær i søpla. Han har prøvd å selge grønnsaker før, uten hell.

- Det lønner seg ikke, jeg tror ikke amerikanere er vant til å spise grønnsaker, sier fembarnsfaren som kom fra Bangladesh for fem år siden.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Les også: Rike Tyskland er full av lønnstapere

Velstandsgapet

Forskjellene mellom fattig og rik øker globalt, også innenfor flere land.

Dagsavisen ser i serie artikler på hvordan velstandsgapet rammer.

Mer fra Dagsavisen