En tyrkisk tanks holder seg på tyrkisk side av den 400 kilometer lange grensa landet deler med Syria. Etter lang tids motstand, går Tyrkia nå mer aktivt inn i kampen mot IS. FOTO: EMRAH GUREL/NTB SCANPIX

Til angrep mot IS

Tyrkia lar USA bruke tyrkiske militærbaser for å angripe Den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

Etter lang tids motstand åpner nå Tyrkia for at amerikanske jagerfly får bruke tyrkiske militærbaser som utgangspunkt for angrep mot ekstremistgruppa IS i Syria og Irak. Samtidig skjerper landet egen kamp mot IS.

Tyrkia har lenge vært skeptiske mot å la USA bruke basene, men flere angrep mot Tyrkia den siste uka har gjort at tyrkiske myndigheter nå ser behovet for en mer aktiv kamp mot ekstremistene i IS. Mandag drepte en selvmordsbomber 32 studenter i den tyrkiske grensebyen Suruc, og tyrkiske myndigheter har lagt skylden på IS.

Tyrkiske myndigheter er bekymret for tiltak som kan styrke kurdiske grupper som slåss mot IS, men angrepet i Suruc har ført til krav om å trappe opp kampen mot IS.

«Game-changer»

Ifølge amerikanske tjenestemenn har USA allerede tatt i bruk tyrkiske militærstasjoner i sine luftangrep mot IS. At Tyrkia nå går med på å la USA bruke sine baser, kalles nå for en «game-changer» av amerikanske militærkilder.

– Terrororganisasjonen representerer en nasjonal sikkerhetstrussel mot Tyrkia, og vi jobber tett med våre allierte, inkludert USA, for å slåss mot terrorisme, sier en anonym tyrkisk tjenestemann til The New York Times.

I går gikk tyrkiske jagerfly for første gang til angrep mot IS-mål i Syria, etter sammenstøt på grensen der minst en tyrkisk soldat ble drept.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kraftig opptrapping

Tyrkiske myndigheter presiserer at angrepene skjedde fra tyrkisk luftrom, ikke fra Syria. Angrepet er en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet.

Tyrkia og Syria deler en 400 kilometer lang grense, og 1,8 millioner syrere har søkt tilflukt fra borgerkrigen i Tyrkia.

 

 

Storaksjon mot militante

Både islamister og kurdere er fengslet etter tyrkisk storaksjon.

Tyrkisk politi har fengslet 251 mennesker etter en storstilt politiaksjon i 13 provinser i landet. Både medlemmer av ekstremistgruppen IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK er tatt.

– Totalt 251 personer ble brakt i arresten for å tilhøre terrorgrupper, opplyser statsminister Ahmet Davutoglus kontor.

Myndighetene understreker at de ikke gjør forskjell på «terrorgrupper». Tyrkiske myndigheter har lenge sett på kurdiske væpnede grupper som en sikkerhetstrussel og er bekymret for tiltak som kan styrke kurdiske grupper i Nord-Syria.