Kinas visepresident Xi Jinping ble sist sett offentlig under denne talen 1. september. Hemmeligholdet rundt Jinping vekker spekulasjoner. FOTO: LI TAO/NTB SCANPIX

Tier om leder som er borte

Ryggplager eller slag? Maktkamp eller hjerteinfarkt? Kinesiske myndigheter er fremdeles tause om hvorfor landets neste leder, Xi Jinping, ikke viser seg offentlig.

Det kinesiske utenriksdepartementet vil fortsatt ikke kommentere hvor Xi Jinping er, eller om noe er galt med ham, til tross for at spekulasjonene begynte for flere dager siden. Kinas visepresident Xi Jinping har ved flere anledninger unnlatt å vise seg. Ikke siden 1. september er han blitt sett offentlig. Han avlyste møter med USAs utenriksminister Hillary Clinton og Singapores statsminister Lee Hsien Loong i forrige uke. Også et møte med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt er det hevdet at han droppet, selv om kinesiske myndigheter siden har sagt at et slikt møte ikke var avtalt.

 

Alvorlig

- Noe alvorlig må ha skjedd, for de ville ha plassert ham på nasjonal TV med en gang dersom det ikke var et alvorlig fysisk problem, sier Minxin Pei, professor ved Claremont McKenna college i California, til nyhetsbyrået Reuters.

Han mener det er utenkelig at det er politisk trøbbel som er årsaken til hans fravær.

- Det er rett og slett ikke mulig å forestille seg. Han holdt en tale 1. september, og det var etter Beidahe. Hvis han var i politisk trøbbel ville han ikke ha holdt den talen, sier Pei, og viser til den årlige samlingen i badebyen Beidahe i august, da lederne i Kommuinistpartiet ble samlet for å meisle ut den politiske kursen.

 

Skal ta over

Etter planen skal Xi Jinping ta over som partileder i oktober, og som president i Kina neste år, etter Hu Jintao. Men at det ennå ikke er satt dato for partikongressen har fått flere til å spekulere i om det er konflikter internt på toppen.

Gjetningene om hva som er skjedd, er mange. For travel til å møte noen, sier noen.

En kilde som står ledelsen i partiet nær, har sagt at Xi ble innlagt på sykehus med en ryggskade han pådro seg under sin daglige mosjonssvømming.

Willy Lam, som er professor i kinesisk historie ved Hongkong-universitetet og har gode kontakter i partieliten, sier derimot ifølge Aftenposten at Xi Jinping har fått slag. Han sier maktovertakelsen vil gå som planlagt, men at Xi ikke vil vise seg fordi han har synlige tegn i ansiktet på grunn av sykdommen.

Uansett grunn, er hemmeligholdet rundt Xi Jinpings tilstand åpenbart et tegn på at løftene om mer åpenhet rundt Kommunistpartiet ikke har fått helt gjennomslag. Den statlige kinesiske pressen bringer ikke spekulasjoner rundt ledelsen, men de har versert massivt på nettet, noe som har ført til at søk på navnet til visepresidenten er blokkert på den dominerende mikrobloggingstjenesten Weibo.

asne.gullikstad@dagsavisen.no