Verden

- Tidsvinduet er kort

SØR-SUDAN: Jobben som sjef for FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan er ledig. Hilde Frafjord 
Johnson takker for seg. 
Tre år med nordavind 
fra alle kanter er nok.

For nøyaktig tre år siden kom Hilde Frafjord Johnson til Juba for å delta på feiringen av at Sør-Sudan var blitt en selvstendig stat. Hun kom til hovedstaden for å lede FNs fredsbevarende styrker, UNMISS.

Nå reiser den tidligere norske utviklingsministeren hjem. Johnson liker ikke utviklingen som har funnet sted de tre årene hun har ledet FN-operasjonen.

Les også: Staten som kollapser

Fare for ny krig

- Tidsvinduet er veldig kort for å redde landet fra å skli fullstendig utforbakke. Det er fare for en massiv sultkatastrofe, og det er også fare for at krigshandlingene kan starte igjen. Motsetningene kan fortsatt slå ut i kamphandlinger. Gjør de det, vil det ta svært lang tid å snu dette.

- Hvorfor valgte du å takke for deg nå?

- Det nye mandatet til UNMISS innebærer store endringer og restruktureringer av hele operasjonen. For å si det enkelt: Nytt mandat, ny sjef. Jeg hadde kommet til slutten på min kontraktstid. Det var det på tide å si takk for seg.

- Så dette handler ikke om svertekampanjen som har vært rett mot FN og tidvis mot deg?

- Absolutt ikke. Det har skjedd et skifte. Omtalen av FN er annerledes, og samarbeidet er tilbake på et bedre spor. Konfliktnivået er også betydelig redusert. Jeg har sagt offentlig her nede at dersom den negative kampanjen mot FN og lederskapet hadde fortsatt og krigshandlingene hadde fortsatt å eskalere, ville jeg blitt. Kapteinen forlater ikke skuta mens stormen raser. Jeg har vært tydelig på at FN ikke lar seg presse på noen måte. Det gjør heller ikke jeg. Så nei, jeg forlater ikke dette stedet under press.

Hvem har ansvaret for at det har gått så galt?

- Alle i ledelsen til regjeringspartiet SPLM må ta kollektivt ansvar for det som har skjedd. Det gjelder alle, enten de er en del av president Salva Kiirs fløy, har sluttet seg til opprørsleder Riek Machar i «bushen» eller er blant dem som har sittet i arrest under krisen. Dette kunne ha vært unngått.

- Er du skuffet over presidenten som du har kjent godt i mange år?

- Jeg vil ikke komme med pekefingre. Ledelsen tok ikke tak i dette og lot det skli ut. De lekte med ilden. Det er bare å konstatere at alle har ansvaret for at de lot motsetningene ta full fyr. Og det må de stå til ansvar for overfor sitt eget folk.

- Hva skal til framover?

- Det som er avgjørende er politisk vilje til å sette landets egne interesser foran individuelle og alliertes interesser. Det er dette som vil være avgjørende for landets utvikling framover. Uten det er jeg redd det vil gå utforbakke.

Trist og sint

- Er det trist å ha forlatt Sør-Sudan?

- Ikke for egen del egentlig, men for hva vi har måttet oppleve de siste månedene. At disse menneskene som har vært igjennom så mye skal bli kastet tilbake til lidelser de har opplevd i mange tiår - det gjør meg trist. Det gjør meg trist at det ikke lot seg stoppe. Det gjør meg trist at landets ledere kollektivt har sviktet. Det gjør meg også sint. Personlig er det slik at jeg forlater en jobb - men mitt engasjement for dette folket vil alltid være der.

- Hvordan har disse årene vært?

- Som å stå i nordavind som kommer fra alle kanter. Det har vært en konstant krisehåndtering - hele tida. Akkurat nå føler jeg at det er godt å kunne tenke at jeg har fullført tre år, jeg har stått løpet ut, stått i stormen. Den er blåst over - da er det på tide, og egentlig ganske fint å overlate roret til andre.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen