Terrormistenkt i London var terrordømt

Mannen bak fredagens knivangrep på London Bridge, som drepte to mennesker før han ble skutt og drept, var dømt for terror og prøveløslatt, bekrefter politiet.

28 år gamle Usman Khan ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsanlegg for terrorister i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

Politiet har bekreftet at Khan ble dømt for terror i 2012 og prøveløslatt i desember 2018.

– Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvorfor han utførte dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, i en uttalelse natt til lørdag.

Les også: Boris Johnson droppet klimadebatt - TV-kanalen satte inn en smeltende isskulptur i stedet

Johnson til London Bridge

Statsminister Boris Johnson kritiserte lørdag rettssystemet da han besøkte London Bridge for å inspisere åstedet.

– Det virker ikke logisk for oss som et samfunn å prøveløslate folk som har blitt dømt for terror, sa Johnson under besøket.

Også politisjef Cressida Dick i Metropolitan Police og sjef Ian Dyson for London-politiet var med til stede.

– Vi mener folk burde sone straffen som de er dømt til, sa Johnson videre og viste til at De konservative ønsker strengere straff for lovbrudd.

Fredag kveld besluttet regjeringens krisekomité COBRA at tilstedeværelsen av politi skal styrkes på gatene i dagene som kommer, for å berolige befolkningen.

Les også: Donald Trump la ut bilde av seg selv som Rocky Balboa - og får smake Twitters vrede

Prøveløslatt i fjor

Ifølge Sky News skal Khan ha vært elev og personlig venn av den ytterliggående islamisten Anjem Choudary. Choudary ble prøveløslatt i oktober i fjor etter å ha sonet en dom på fem og et halvt år for å ha oppfordret andre til å støtte IS.

Ifølge flere britiske medier hadde Khan hatt på seg elektronisk fotlenke siden prøveløslatelsen i desember i fjor og hadde fortsatt denne på seg under angrepet fredag.

Myndighetene varsler nå gjennomgang av hvilke regler som gjelder for prøveløslatelse. Det opplyser Brandon Lewis, ansvarlig for sikkerhetsspørsmål i det britiske innenriksdepartementet.

Deltok på arrangement

Før angrepet deltok Khan på et undervisningsarrangement i Fishmonger’s Hall arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

Politiet mener angrepet startet på konferansesenteret, før Khan fortsatte til London Bridge.

Gjerningsmannen ble skutt og drept på London Bridge av politiet. Han var iført en falsk bombevest og hadde to kniver teipet til hendene. Ifølge The Times ble det også funnet en pistol i mannens bag.

Khan bodde i Staffordshire, og politiet gjennomførte fredag kveld søk på en adresse i området.

Lørdag morgen bekreftet sikkerhetsminister Brandon Lewis overfor Sky News at det ikke er andre mistenkte i saken.

To drept

En mann og en kvinne ble drept i angrepet på London Bridge fredag.

I tillegg er en mann og to kvinner såret.

Tilstanden til en av de sårede er kritisk, men stabil, mens en annen person er stabil. Det tredje offeret har mindre alvorlige skader, opplyste leder Simon Stevens i det offentlige helsevesenet NHS i Storbritannia fredag kveld.

Hendelsen etterforskes som terror.

– Mine tanker og dypeste kondolanser går til ofrene og deres pårørende i London. Vi skal aldri gi etter for feige terrorhandlinger, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitterlørdag ettermiddag.

(©NTB)