Verden

– Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

Terroristene som massakrerte 132 skolebarn og 12 lærere i Pakistan, støttes av våre allierte i Kabul, mener eksperter på området.

– Afghansk etterretning, i samarbeid med indisk etterretning, støtter Taliban-grupper i Pakistan, sier Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Mange får seg ikke til å tro at våre allierte kan gjøre dette, men dette er ikke konspirasjonsteorier, sier han til NTB.

Les også: Det feige angrepet

Krever utlevering

Pakistan er ikke i tvil om at Tehreek-e-Taliban (TTP) støttes av Afghanistan, og onsdag satte landets mektige hærsjef Raheel Sharif seg på flyet til Kabul.

Blant kravene han la på bordet, er utlevering av Maulana Fazlullah, TTPs øverste leder som antas å holde til nordøst i Afghanistan.

– Hærsjefen ønsker helt åpenbart at Afghanistan pågriper og utleverer Maulana Fazlullah og hans menn, slik at de ikke bruker afghansk territorium som base for angrep mot Pakistan, noe vi var vitne til i Peshawar tirsdag, sier den tidligere pakistanske generalen Talat Masood til AFP.

Les også: Pakistans skoler på voldstoppen i verden

Ikke felles fiende

Lurås understreker at TTP ikke må forveksles med Taliban i Afghanistan.

– Pakistansk Taliban har regimet i Islamabad som hovedfiende, mens afghansk Taliban i alle år har vært støttet av den pakistanske etterretningstjenesten (ISI), sier Lurås.

– I Kabul snakkes det om «good Taliban» og «bad Taliban», sier han.

Professor Thomas Johnson ved Naval Postgraduate School i California er enig og understreker også at de to opprørsgruppene har vidt forskjellige mål.

– Selv om de opprinnelig var allierte, har de gått hver sin vei, sier han til CNN.

Les også: Samlet fordømmelse av skoleangrepet

Naive

På samme måte som S-seksjonen i ISI står for støtten til Taliban, støttes Tehreek-e-Taliban fra en egen seksjon i den afghanske etterretningstjenesten (NDS). De finansieres paradoksalt nok i stor grad av USA.

– Afghanerne har nok forsøkt å holde denne virksomheten skjult for amerikanerne, men det er klart at noen har visst om dette, sier Lurås.

– Men vi i Vesten er naive til tusen og lette å lure, og det gjelder amerikanerne også, legger han til.

På vei til møte

I oktober i fjor fikk omverdenen et lite innblikk i samarbeidet, da den pakistanske talibanlederen Latif Mehsud ble tatt til fange av amerikanske styrker øst i Afghanistan.

Mehsud var i følge med afghansk sikkerhetspersonell og på vei til et møte med NDS, og daværende president Hamid Karzai var rasende over pågripelsen.

Karzais talsmann Aimal Faizi innrømmet at afghansk etterretning i lengre tid hadde samarbeidet med Mehsud.

– Han er en del av en NDS-operasjon, på samme måte som andre etterretningsorganisasjoner har tilsvarende operasjoner, sa Faizi.

Indisk etterretning

Afghanistans nyvalgte president Ashraf Ghani har gjort det klart at han ønsker å bedre forholdet til Pakistan, noe han blant annet markerte ved å besøke Islamabad i forrige måned. Ingenting tyder imidlertid på at han ennå har stanset støtten til Tehreek-e-Taliban.

– Dette er et regionalt spill, konstaterer Lurås.

Selv om afghansk etterretning stanser støtten til Taliban i nabolandet, er det slett ikke sikkert at India vil gjøre det, sier han.

– India er tungt inne i Afghanistan og har blant annet opprettet en rekke konsulater øst i landet. Disse konsulatene er bemannet av etterretningspersonell, som er i tett kontakt med pakistansk Taliban, sier Lurås. (NTB)

Mer fra Dagsavisen