- Tegnerangrep neppe planlagt

Det lå neppe en plan bak angrepet på den danske tegneren Kurt Westergaard,

– Det er flere ting i etterforskningen som tyder på at han handlet helt på egen hånd og muligens på en plutselig innskytelse, sier Jakob Scharf, sjef for politiets etterretningstjeneste PET.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var mannen allerede på PETs overvåkingsliste og han var kjent for å ha tilknytning til den væpnede somaliske gruppen al-Shabaab.

Somalieren, som har oppholdstillatelse i Danmark, har også nær forbindelse til al-Qaida-ledere i Øst-Afrika, ifølge politiet.

Bekrefter terrorfare

PET-sjef Scharf mener drapsforsøket på Westergaard bekrefter at det er fare for terrorhandlinger i Danmark. Samtidig hevder han at sikkerhetstiltakene rundt den 74 år gamle tegneren har vist seg å være effektive. Han sier likevel at PET nå vil se på om sikkerhetsforanstaltningene rundt Westergaard skal justeres.

Danske politikere er rystet over drapsforsøket og Enhedslisten krever at landets justisminister redegjør for sikkerheten rundt tegneren. Dansk Folkeparti krever utvidet adgang til å utvise islamister med tilknytning til terrororganisasjoner og ifølge integrasjonsminister Birthe Rønn Hornbech (V) er hennes departement allerede i gang med å revidere utvisningsreglene.

Naser Khader, som selv er muslim, krever at al-Shabaab nå settes på alle internasjonale terrorlister. USA har allerede gruppen på sin terrorliste.

Også organisasjonen Muslimernes Fællesråd kaller attentatet rystende og dypt beskjemmende.

– Handlinger av denne art er selvsagt uforenlig med islam, skriver organisasjonen i en pressemelding.

To uker i isolasjon

Attentatmannen ble i går ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev- og besøksforbud, for drapsforsøk. Politioppbudet var stort da mannen ble brakt inn i rettslokalet i Århus på båre i går ettermiddag.

Mannen skal ha nektet straffskyld, men sa ellers ingenting under rettsmøtet som ble holdt bak lukkede dører.

28-åringen brøt seg inn i tegnerens hus i Viby utenfor Århus bevæpnet med øks og kniv fredag kveld. Westergaard slapp fra attentatet med skrekken, men angriperen ble selv skutt og såret av politiet da de kom til huset kort tid etter at den trusselutsatte tegneren fikk varslet dem.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

– Nære på

Attentatmannen klarte først å slå i stykker et vindu i en dør. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom og fikk varslet politiet.

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet. Westergaard sier det gikk spesielt innpå ham at hans fem år gamle barnebarn var i huset da angrepet skjedde.

– Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.

Da politiet etter kort tid kom til Westergaards hjem, skal 28-åringen ha gått til angrep på en patruljebil og knust bilvinduet med øksen.

– Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff ham i venstre hånd, og det andre i høyre kne, sier sjefspolitiinspektør Bent Preben ved Østjyllands Politi til avisa Politikens nettutgave.

Drapsforsøk

Kurt Westergaard, som jobber for Jyllands-Posten, har i flere år vært utsatt for drapstrusler. Ved flere anledninger er personer blitt pågrepet for å ha planlagt å ta livet av ham.

I fjor ble to menn arrestert i Chicago i USA, mistenkt for å planlegge angrep både mot Jyllands-Posten og Westergaard. Rettssaken mot de to skal etter planen begynne i løpet av 2010.