Verden

Tegnene var der – lenge

Kronprins Mohammad bin Salman av Saudi-Arabia klamrer seg til makten. Men tegnene til det som skulle komme – og det som nå kan skje – var der lenge.

JAFFA (Dagsavisen): I et forsøk på å skjerme seg selv ofrer kronprinsen de 15 saudiaraberne mistenkte for å ha drept den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul. Tyrkia frykter nå de vil bli henrettet før sannheten kommer ut – for eksempel om ordren om drapet kom fra høyeste hold.

Men tegnene på at Saudi- Arabia i disse dager blir ledet av en uerfaren og utrygg leder, var der lenge før Khashoggi-krisen, og mange i Midtøsten er bekymret. Listen over usedvanlige og ekstreme hendelser er lang. Sist ute til å føle Riyadhs nye handlingsmønster var Canada. Her dreide det seg kun om en Twitter-melding.

Saken fortsetter under bildet. 

DREPT: Saudi-Arabia bekreftet fredag at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi (bildet) ble drept på konsulatet i Istanbul. Landet hevder at det var et uhell, og at det skjedde under en slåsskamp. FOTO: NTB SCANPIX

Saudi-Arabia bekreftet fredag at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble drept på konsultatet i Istanbul. Foto: NTB Scanpix

– Vi er bekymret over å lære at Samar Badawi, søsteren til Raif Badawi, er satt i fengsel i Saudi-Arabia. Canada står sammen med Badawi-familien i denne vanskelige tiden, skrev utenriksminister Chrystia Freeland i august på Twitter om en saudiarabisk dissident.

Svaret på Twitter-meldingen kunne knapt vært skarpere. Saudi Arabias ambassadør ble hjemkalt, all ny handel med Canada ble forbudt, og saudiarabiske studenter ved canadiske universitet ble beordret om å forlate landet. Alt kun på grunn av en Twitter-melding.

Les også: Journalist sporløst borte: – Viser at Saudi-Arabia er en kriminalstat (DA+)

Statsleder kidnappet

Før det ble Libanons statsminister Saad Hariri kidnappet og banket opp under et besøk i Riyadh. Deretter ble han tvunget til å trekke seg fra makten i Libanon gjennom en direktesendt fjernsynssending fra Saudi-Arabia.

På samme tid ble over 350 milliardærer og prinser innesperret i Ritz Carlton hotellet i Riyadh, og slapp ikke ut før de hadde betalt milliarder av dollar i løsepenger. «Antikorrupsjon», sa kronprinsen, men deretter kjøpte han et palass i Frankrike til 300 millioner dollar.

Saken fortsetter under bildet.

kidnappet: Libanons statsminister Saad Hariri ble i 2017 kidnappet og banket opp under et besøk i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh. FOTO: NTB SCANPIX

Libanons statsminister, Saad Hariri, ble kidnappet og banket opp under et besøk i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh. Foto: NTB Scanpix

Dette er bare noen av bekymringsvekkende skandalene som har preget Riyadh siden den 33-årige kronprinsen Mohammad bin Salman, i praksis landets diktator, begynte å trekke i trådene for få år siden.

– Det vi ser er en tendens til å handle kjapt uten å tenke over konsekvensene. Vi ser også manglende erfaring sammenblandet med en enorme ambisjoner, forteller Sultan Barakat, en tidligere leder av Brookings-instituttet i Midtøsten, og i dag sjefen for Doha-instituttet.

Les også: Khashoggi-saken vil kunne skape forandringer han bare kunne drømme om levende (DA+)

Krig

Og nettopp hvor farlige slike situasjoner er, har Midtøsten allerede erfart. I 1990 beordret diktator Saddam Hussein invasjonen av nabolandet Kuwait. Ingen av hans rådgivere våget å advare om følgene, og de regionale konsekvensene av krigen kan ennå føles den dag i dag. Nå frykter Barakat at noe lignende kan skje i Saudi-Arabia, men denne gangen vis-à-vis et annet naboland.

– Den virkelige store faren nå, er konflikten med Iran. Skjer det noe der, vil det bli katastrofalt for hele regionen, sier Barakat.

Iran og Saudi-Arabia er regionale fiender, og landene er involvert i militærkonflikter på kryss og tvers av Midtøsten. Om få dager skal USA innføre hardere sanksjoner mot Iran, og MbS, slik kronprinsen er kjent som, har allerede sammenlignet Irans ledere med Hitler.

Barakat understreker at det også er avgjørende å stanse den brutale krigen i Jemen, der Saudi-Arabia er involvert.

– Folk blir drept der hver dag, sier Barakat.

Tyrkia, som hevder å sitte på bevis som vil kunne undergrave kronprinsens ansvarsfraskrivelse, er ikke fornøyd med USA og Saudi-Arabias narrativ som forfekter at Khashoggi ble drept som følge av en uforutsett slåsskamp inne på det saudiarabiske konsulatet.

Mange stemmer i det internasjonale samfunnet har krevd MbS sin avgang, men så lenge USA legger sin beskyttende hånd over kronprinsen, vil trolig lite skje.

– Kronprinsen er del av alliansen med Egypt, Israel og De forente arabiske emirater mot Iran. Han er fremdeles er viktig ressurs for USA, sier professor Ilhan Uzgel, en tyrkisk statsviter, til Dagsavisen.

Hvorvidt andre vestlige land vil opprettholde normale forbindelser med Saudi-Arabia gjenstår å se. Mange forretningsledere har fått kalde føtter.

Les også: – Systemet er avhengig av at stater kritiserer hverandre og sier ifra (DA+)

Indoktrinert

Men Khashoggi-saken er også et utslag av noe annet, langt mer dystert. Khashoggi var kjent, men denne virkeligheten der det er farlig å uttrykke sin mening, er en virkelighet som flere hundre millioner arabere lever med i store deler av Midtøsten. Det er nettopp den systematiske undertrykkingen av ytringsfriheten som har satt Midtøsten tilbake i alt fra forskning til nytenkning, og skapt grobunnen for ekstremisme og ville konspirasjonsteorier.

I Saudi-Arabia tror mange fortsatt på forklaringen om at kronprinsen ikke på noen måte kjente til drapsplanene.

– Jeg skal ikke lyve til deg. Ja, vi lurer på hvem disse saudiaraberne er som kunne gjøre dette. Men det er første gang våre folk har vært involvert i noe slikt. Vi støtter fremdeles vår regjering, forteller en kjent Riyadh-basert journalist til Dagsavisen.

Amerikaneren Christina Paschyn, som underviser journalistikk ved Northwestern University i nabolandet Qatar, sier at situasjonen kanskje er mer ekstrem i Saudi-Arabia enn andre steder, men hun lar ikke andre slippe lett unna.

– I Saudi-Arabia har mange blitt indoktrinert, og de har heller ikke lett tilgang til pålitelig informasjon. Men se hvordan også Russland skaper en medieboble som folk lever inne i. I USA ser man en annen, heller frivillig uvitenhet, der mange ikke ønsker informasjon som kan true ens identitet og syn på verden. Jeg tror dessverre ikke denne tendensen, der folk lever i isolerte bobler, er så uvanlig lenger, sier Paschyn.

Mer fra Dagsavisen