Tegnell: Lite influensa bidro til høy koronadødelighet

Sveriges høye koronadødstall kan delvis forklares med at det var en mild influensasesong i 2019, mener statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det fins en sterk kobling mellom en lav overdødelighet som følge av influensa og høy overdødelighet av covid-19, sier Tegnell til avisa Dagens Nyheter.

At influensasesongen var mild, gjorde at mange av de syke og sårbare, som vanligvis er de første som dør under en vanlig influensa, overlevde. Deretter ble de smittet av koronaviruset og døde av dette i stedet, ifølge Tegnell.

– Det man nå har sett, er at de land som har hatt en ganske lav dødelighet av influensa de siste to, tre årene, som Sverige, har en veldig høy overdødelighet av covid-19, sier han.

Unni (68) forteller om veien tilbake til livet etter koronasykdom: – Sykdommen får deg så langt ned at du må kjempe hardt for å komme tilbake til livet (Dagsavisen+)

– Mens de som hadde høy influensadødelighet de to siste vintrene, som Norge, har hatt ganske lav covid-dødelighet. Man har sett samme tendens i flere land. Dette er kanskje ikke hele forklaringen, men en del av den, mener Tegnell.

87.575 har til nå testet positivt for koronavirus i Sverige, der det er registrert 5.860 koronarelaterte dødsfall.

Sverige har dermed 58 dødsfall per 100.000 innbyggere, nesten like mange som USA. Norge har til sammenligning fem, Finland sju og Danmark elleve. Gjennomsnittet i verden er tolv.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.