Bill de Blasio, her med kona Chirlane McCray, vil heve skattene for de rike og har gått til valg på å minske de økende forskjellene i New York. FOTO: ANDREW BURTON/NTB SCANPIX

Tar New York tilbake i dag

NYE TIDER: Etter 20 år i opposisjon, vinner demokratene i dag New York tilbake. Ordførerkandidat Bill de Blasio ligger an til å vinne med historisk margin.

NEW YORK (Dagsavisen): For få måneder siden var han ukjent for de fleste. I dag ligger Bill de Blasio an til å til å vinne ordførervalget i New York med over 40 prosentpoeng foran motstanderen, republikanske Joe Lhota.

52 år gamle Bill de Blasio har en avslappet stil, et bredt smil og omtales som ordføreren for «de 99 prosentene», med referanse til protestbevegelsen Occupy Wall Street som startet høsten 2011. Han vil heve skattene for de rike og har gått til valg på å minske de økende forskjellene i verdensmetropolen. Det har skapt entusiasme blant New Yorks mange demokrater, som ser ut til å velge de Blasio med historisk margin.

 

Lei av Bloomberg

I en by kjent for sine liberale verdier og demokratiske flertall har det gått 20 år siden sist en demokrat var ordfører. I nabolaget Park Slope i Brooklyn kjenner mange til de Blasio og hans familie.

Beboeren Justin Kriebs håper på nye tider med Bill de Blasio som ordfører.

- Newyorkere ønsker seg store endringer. Endring i substans, men også i stil, sier Kriebs, som forventer en inkluderende og engasjerende ordfører de neste fire årene.

- Jeg tror de Blasio vil kjempe for økonomisk og sosial urettferdighet og gjøre New York ledende nasjonalt når det kommer til progressive verdier, sier Kriebs til Dags-avisen.

Avtroppende borgermester Michael Bloomberg har styrt byen de siste 12 årene. Kriebs mener Bloomberg opptrådte arrogant og at han var uinteressert i å engasjere folket i New York. Derfor hjelper det på de Blasios oppslutning at han framstår som mangemilliardær Bloombergs rake motsetning.

I en by der demokratene har rundt seks ganger flere registrerte velgere enn republikanerne, skulle en tro det var en enkel sak å vinne valg for demokratiske kandidater. Men de siste 20 årene har republikaneren Rudolph Giuliani og uavhengige Michael Bloomberg styrt byen. Sistnevnte endret i 2008 loven som sier at en ordfører bare kan styre i to terminer og har nå styrt i nesten 12 år. Det er en av grunnene til Bill de Blasios enorme popularitet.

- Mange liberale er rett og slett lei av Bloomberg, sier Donald P. Levy.

Han leder forskningsinstituttet ved Siena College som samarbeider med The New York Times om meningsmålinger før ordførervalget. Sjelden har han sett så stor oppslutning om én kandidat.

- Målingene våre har vært entydige: Bill de Blasio har hatt en enorm ledelse i uke etter uke etter uke, sier Levy.

Han regner med at de Blasio vil vinne med en margin på mellom 40 og 45 prosentpoeng når stemmene telles opp i kveld.

 

Ønsker endring

Michael Bloomberg ledet byen gjennom finanskrisen, og han er høyt elsket av finansindustrien. Samtidig har forskjellene økt, og mange mener han ikke forstår hvordan vanlige folk har det.

- Mange velgere har et sterkt ønske om endring. Til oss sier mange at de ønsker seg en helt annen type ordfører enn Bloomberg. De vil ha en som kan forstå og identifisere seg med problemene til vanlige folk, sier Donald P. Levy til Dagsavisen.

75 prosent av newyorkere som sier de vil stemme, har et dårlig inntrykk av republikanerne. Det inkluderer fire av ti registrerte republikanske velgere.

- Det er 20 år siden en demokrat styrte New York. For hver registrerte republikanske velger er det seks registrerte demokrater. Oppmerksomheten rundt byens høye økonomiske ulikhet har vokst, og de Blasio har frontet kampen mot ulikhet med klar tale.

 

Aktiv familie

Bill de Blasios kone, Chirlane McCray, er afroamerikansk og svært politisk aktiv: De to møttes da de begge jobbet i New Yorks bystyre. McCray, som foretrakk kvinner da de to først møttes, lot seg etter hvert sjarmere av den engasjerte de Blasio. Paret giftet seg i 1994. Også barna Dante og Chiara har deltatt i den suksessfulle valgkampen.

Selv har de Blasio vært politisk aktiv siden han var studentpolitiker på videregående skole. Han kommer fra jobben som byens ombudsmann. Bill de Blasios republikanske motstander, Joe Lhota, har forsøkt å advare New York om hva som venter med en demokrat ved makten: Bølger av kriminalitet vil igjen prege New Yorks gater, ifølge republikaneren. Få kjøper advarslene: Joe Lhota ligger an til å få 26 prosent av stemmene.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

 

Kandidatene

Bill de Blasio

Demokrat.

Født 1961 på Manhattan.

Hjertesaker: Redusere forskjellene mellom fattige og rike. Offentlige barnehager finansiert gjennom skattene.

 

Joe Lhota

Republikaner.

Født 1954 i Bronx.

Hjertesaker: Skape et dynamisk, forretningsvennlig, trygt og inkluderende New York.

(NTB)