Verden

Tar dette slutt i dag?

Partene i Syria settes på en svært viktig prøve de neste dagene etter at en stans i kamphandlingene har trådt i kraft.

– De kommende dagene vil bli avgjørende, og verden vil følge med, sier USAs president Barack Obama, som snakket før en stans i kamphandlingene skulle tre i kraft ved midnatt natt til i dag.

Om våpenstillstanden lykkes, kan det ble det første skrittet mot en slutt på volden og kaoset i Syria, mener presidenten. Han påpeker at dette avhenger av at partene, inkludert Syrias regjering, Russland og deres allierte lever opp til sine forpliktelser. Det er en rekke land, med USA og Russland i spissen, som har framforhandlet avtalen.

Både Syrias president Bashar al-Assad, den kurdiske YPG-militsen og opposisjonsalliansen HNC har sagt at de vil respektere avtalen.

Til sammen 97 syriske opprørsgrupper og fraksjoner lover å respektere avtalen om stans i kamphandlingene, opplyste opposisjonskilder i går.

LES OGSÅ: Et kaos av ulike interesser

Fortsetter mot IS

Avtalen går ut på at kamphandlinger stanses av det syriske regimet og opprørsgrupper i to uker i første omgang. Også Russland skal stanse sine luftangrep mot syriske opprørsgrupper i henhold til avtalen. Russland har de siste ukene støttet Assad-regimet med massive angrep mot flere opprørsgrupper. Russlands president Vladimir Putin har lovet å gjøre «det som trengs» for at våpenhvilen iverksettes.

Angrep mot terrorgrupper som Den islamske staten (IS) og den al-Qaida-tilknyttede al-Nusra-fronten, kan derimot fortsette, da disse ikke inkluderes i avtalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Påskudd for Assad?

Avtalen omtales som en stans i kamphandlingene, og ikke en direkte «våpenhvile», som i definisjonen anses som mer formell enn en stans i kamphandlingene.

Men skepsisen er svært stor. Mange frykter Assad vil bruke anledningen til å befeste sin stilling ytterligere. Opposisjonen tror regimet kan komme til å angripe «moderate» opprørsgrupper under påskudd av at man angriper terrorister og jihadister og med det «bekjemper terrorisme».

Håpet er at fredssamtalene rundt Syria kan tas opp igjen om kort tid dersom man klarer å stanse kamphandlingene. Samtalene ble avbrutt i Genève for få uker siden. En tjenestemann i det russiske utenriksdepartementet sa i går til Reuters at samtalene kan komme til å bli gjenopptatt 7. mars.

FNs Syria-megler Staffan de Mistura karakteriserte gårsdagen som en svært avgjørende dag. De Mistura var i går på møtet i Genève i går der de 17 landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) skulle fortsette arbeidet med detaljer for avtalen rundt Syria. FNs sikkerhetsråd var dessuten ventet å slutte opp om avtalen i går kveld norsk tid.

Mer fra Dagsavisen