Tanzania vil bygge taubane opp til Kilimanjaro

Håper at en taubane opp til toppen av Afrikas høyeste fjell vil trekke flere turister.

Av: Sverre Bjørstad Graff/ABC Nyheter

5895 meter høye Kilimanjaro i Tanzania er like afrikansk som løver og giraffer. Årlig finner 50.000 turister turen opp til toppen av det som kalles Afrikas tak.

Nå håper Tanzania at en taubane opp til fjelltoppen skal kunne lokke enda flere til det østafrikanske landet og til toppen av Afrikas høyeste fjell, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fordobling i antall turister

Ifølge Tanzanias turistminister, Constantine Kanyasu, kan etableringen av en taubane føre til en 50 prosents økning i antallet turister som vil bestige toppen av det vulkanskje fjellet nordøst i landet.

Myndighetene foretar nå undersøkelser for å finne egnede traseer og løyper for en eventuell taubane.

– Vi er i gang med en mulighetsstudie for å finne ut om prosjektet kan realiseres. To selskaper, ett fra Kina og ett fra et land i Vesten, har vist interesse, sier Kanyasu til Reuters.

Forretningsplaner, potensielle investorer og profitt er under vurdering, ifølge Kanyasu.

Møter motstand

Les også: Gigantoperasjon skal redde Tanzanias elefanter

Det er ennå ikke bestemt hvor lang en mulig taubane vil bli. En konsekvensanalyse for miljøet vil også bli utarbeidet før en avgjørelse tas.

Bærere og guidegrupper som hjelper turistene med å bestige det 5895 meter høye fjellet er i mot prosjektet. De uttrykker bekymring for at en taubane vil redusere deres eget næringsgrunnlag.

Loishiye Mollel, leder for Tanazania Porters' Organization, sier til Reuters at besøkende vanligvis bruker en uke på å komme til toppen av Kilimanjaro.

– En klatrer fra USA kan ha opptil 15 personer med seg. 13 bærere, en kokk og en guide. Alle disse stillingene vil bli berørt av en taubane. Vi er av den oppfatning av at fjellet må få forbli slik det er i dag, sier Mollel til nyhetsbyrået.

Turisme er den viktigste næringen i Tanzania, som er kjent for sine strender, safarier og fjellet Kilimanjaro.

I fjor tjente landet 2,43 milliarder dollar, litt over 21 milliarder norske kroner, på turisme.

Les også: São Tomé & Príncipe er Afrikas minst besøkte land: – Lite er alltid best!

Denne saken ble først publisert på ABC Nyheter