Tre av medlemmene i Talibans forhandlingsgruppe, som torsdag møtte representanter fra pakistanske myndigheter. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Taliban og Pakistan vil ha våpenhvile

FORHANDLINGER: Taliban og pakistanske myndigheter tar i sine første formelle fredssamtaler til orde for en felles våpenhvile.

Både hæren og opprørerne skal avstå fra operasjoner som kan skade forsøkene på en fredsavtale, heter det i en felles uttalelse etter møtet i Islamabad torsdag.

Representantene fra Taliban skal nå dra til de nordvestlige områdene av landet for å diskutere med lederskapet videre forhandlinger, opplyse r BBC.

Forsinkelser

Forhandlingene ble forsinket tidligere i uken fordi representantene fra regjeringen ikke møtte opp. Årsaken var et ønske fra sjefforhandler Irfan Siddiqui om mer informasjon om sammensetningen av Taliban-gruppen og om hvor stor myndighet den har. Forsinkelsen falt ikke i god jord hos Taliban.

Det kom som en overraskelse da statsminister Nawaz Sharif i forrige uke utnevnte et forhandlingsteam og varslet at dialogen med opprørerne skulle begynne. Det skjer etter en svært blodig start på året, der over 110 personer, mange av dem soldater, er blitt drept i en rekke opprørsangrep.

Sharif har siden han kom til makten i fjor vært under press om å få kontroll over den svært voldelige situasjonen i landet.

Veikart

Representantene for Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) og den pakistanske regjeringen skulle i sitt første møte forsøke å bli enige om et «veikart» for videre forhandlinger.

Men ifølge pakistanske medier er det lite som tyder på at samtalene vil føre noen vei.

Blant regjeringens representanter er to journalister, en tidligere diplomat og en pensjonert major. Taliban sender på sin side tre sentrale religiøse ledere, melder BBC. Maulana Sami ul-Haq, kjent som «Talibans far», Maulana Abdul Aziz, den ledende imamen i Den røde moské i Islamabad og leder for partiet Jamaat-Islami, Ibrahim Khan.

Sjuårig opprør

Taliban-opprøret i Pakistan har vart siden 2007. Gruppen har gjort det klart at deres målsetting er å styrte regjeringen i Islamabad og innføre et strengt islamsk sharia-styre. De har godt fotfeste i klanområdene nord i Pakistan, der pakistanske myndigheter har lite kontroll.

Ingen meningsfulle samtaler har funnet sted på årevis, og likvideringen av Taliban-lederen Hakimullah Mehsud i et amerikansk droneangrep i november i fjor gjorde Taliban enda mer avvisende.