Taliban angriper i Kabul

Taliban har gått til angrep mot

Kabul (NTB): UD har foreløpig ingen opplysninger om at nordmenn er rammet. Tirsdag formiddag norsk tid ble det meldt om en rekke eksplosjoner og skuddvekslinger nær ambassadestrøket i den afghanske hovedstaden.

Ifølge det afghanske helsedepartementet er det så langt registrert fire sårede sivile i angrepet. De er brakt til to ulike sykehus i byen.

En pressetalsmann for ISAF i Kabul bekrefter overfor NTB at det pågår et angrep, men sier det er for tidlig å gi ytterligere opplysninger og at de vil komme med en uttalelse senere. Det jobber også norske stabsoffiserer ved ISAF-hovedkvarteret.

Afghansk politi opplyser at fire-fem gjerningsmenn angriper fra en bygning i sentrum av Kabul mot flere mål.

– De er væpnet med både bombekastergranater og skytevåpen, sier Mohammad Zahir fra Kabul-politiet til AFP.

Senere ble det også meldt om en eksplosjon vest i byen, nær kontorene til det afghanske grensepolitiet.

Mye skyting

Den norske journalisten Anders Sømme Hammer befant seg tirsdag ettermiddag ved ambassadestrøket i byen, like ved der angrepet pågår.

– Det er fortsatt eksplosjoner fra raketter og skyting. Det var nettopp veldig mye skyting, sa han på telefon til NTB rundt klokka 12.30 norsk tid.

Han forteller at hele ambassadeområdet er evakuert.

– Det er bare soldater, politi, sikkerhetsvakter og journalister her, opplyser han.

Han sier det er vanskelig fra bakken å få oversikt over hvor omfattende angrepet er.

– Det er ulike meldinger om hvor mange angripere det er, sier han.

Ifølge øyenvitner Reuters har snakket med, landet flere raketter i ambassadestrøket under angrepet.

– Evakuerer ikke

Etter de første eksplosjonene stengte politiet og andre sikkerhetstjenestemenn av veiene omkring den amerikanske ambassaden og andre ambassader i området.

En tjenestemann ved den norske ambassaden i Kabul opplyser at de har oversikt over hvor alle deres ansatte er, og at de ikke er i ferd med å evakuere.

– Alle har det fint, sier den ansatte, som ikke ønsket å bli navngitt, til NTB.

Ambassaden har gode sikkerhetsrutiner og følger dem, sier Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet. Han sier at angrepet ikke skjer i umiddelbar nærhet av ambassaden.

– Nå vil man også prøve å skaffe seg oversikt over andre nordmenn som man er kjent med oppholder seg i Kabul-området, sier Andersen, som foreløpig ikke kan oppgi hvor mange dette dreier seg om.

Taliban-angrep

Taliban hevder de står bak angrepet og sier det er rettet mot et departement og en bygning som huser både lokal og utenlandsk etterretning.

– Angripernes hovedmål er bygget som huser etterretningstjenesten og et departement, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til Reuters.

Han forteller at flere Taliban-medlemmer væpnet med kalasjnikovgeværer, rakettdrevne granater og selvmordsbelter befinner seg i sentrum av byen.

Talsmannen vil imidlertid ikke si noe om hvor mange som deltar i angrepet, ettersom det fremdeles pågår.