Verden

Talen får blandet mottagelse

Mitt Romneys tale skapte entusiasme blant republikanerne. Men kommentatorenes reaksjoner er mer avmålt.

Romney lovet i sin tale til det republikanske partiets landsmøte i Tampa i Florida å redde den amerikanske økonomien og skape millioner av nye arbeidsplasser. Obama har ikke holdt det han lovet for fire år siden, var budskapet.

Talen skapte ellevill jubel iblant deltakerne på landsmøtet.

Under press

– Romney har ingen sølvtunge som gjør ham til en stor taler, men han får jobben gjort, skrev nettstedet Politico fredag i sin vurdering av talen.

– Romney viste at han har evnen til å levere når han står under press. Blant folk som følger valgkampen hans, hersker det bred enighet om at dette var Romney på hans beste, het det videre i denne vurderingen.

Konservative Fox News' kommentator Douglas E. Schoen beskrev Romneys tale som solid og et stort skritt i riktig retning.

– Den viste blant annet at han forplikter seg til å bedre forholdene for kvinner, og gjorde det klart at han vil slanke regjeringsapparatet, skrev Schoen.

Tonen var langt mer negativ i New York Times, som mente Romney «bygget sitt livs viktigste tale rundt en underlig omskrivning av historien: At hans parti stilte opp for president Obama etter Obamas valgseier i 2008 og håpet at Obama skulle lykkes».

– Sannheten er at republikanerne fra dag én av viste motvilje mot presidenten og motarbeidet ham, het det videre.

Teknokrat?

– Det store spørsmålet er om denne mannen, en teknokrat av legning, har politisk kraft og evne til å overbevise velgerne og vinne valget. Spørsmålet er også om han kan samle en nasjon som frykter for økonomien og tviler på seg selv, skrev næringslivsvennlige Wall Street Journal.

Også utenfor USAs grenser er aviskommentatorene kritiske:

– Republikanerne har ingen virkelig strategi for omgang med Russland. Romney ser ut til å være mindre opptatt av USAs rolle som verdensmakt enn av å løse innenrikspolitiske problemer, skriver den russiske avisen Vedomosti.

Men avisen ser ingen fare for en ny kald krig mellom USA og Russland, hvis Romney får flytte inn i Det hvite hus. Amerikanerne vil bruke mer tid og krefter på Kina, Midtøsten, Iran, Afghanistan, Nord-Korea og en mulig destabilisering av Venezuela, mener Moskva-avisen.

Bisarr Eastwood

Clint Eastwoods bisarre opptreden var fredagens snakkis blant landsmøtefolket i Tampa. Den gamle Hollywood-stjernen satt alene på scenen og framførte en liksomsamtale med Obama, der han fortalte hvor skuffet han var over presidenten.

– Når folk ikke klarer å gjøre jobben, er man nødt til å gi dem sparken, sa Eastwood til tordnende applaus fra salen. Han virket forvirret, og kommentatorer var fredag uenige om 82-åringen er mentalt svekket eller bare spilte uklar.

Eastwood kalte den høye arbeidsledigheten i USA under Obamas ledelse «en nasjonal skam». Det kan være på tide at noen andre overtar, slik at landets problemer endelig kan bli løst, mente han.

Mer fra Dagsavisen