Verden

Tacoer mot Trump

USAs latinamerikanere tar til motmæle mot Donald Trumps sjikane av mexicanere. I vippestaten Nevada kan det gi seier til Clinton.

Bilde 1 av 3

LAS VEGAS (Dagsavisen): Vinduene på Donald Trumps hotell skinner i gull i sentrum av Las Vegas, der Trump-logoen rager høyest i byen fullpakket av hoteller og kasinoer. I solsteken utenfor Trump-hotellet er familien Padilla i ferd med å pakke sammen etter morgenens protest mot den republikanske presidentkandidaten. 21 år gamle Karla Padilla har hjulpet foreldrene, som selger mexicansk is og saft fra en lilla og blomstermalt van.

– Vi er mange og vi er sterke. Det virker som om Trump tror alle latinamerikanere i USA er papirløse, men vi kan faktisk stemme, sier Padilla til Dagsavisen.

Det var advarselen fra Marco Gutierrez, grunnlegger av «Latinos for Trump», om at USA kunne få «Taco trucks på hvert eneste gatehjørne», hvis ikke Trump blir president, som førte til en omfattende Taco-truck-protest utenfor Trumps hotell før den siste presidentdebatten.

– Vi prøver å se humoren i det. Dette er typisk mexicansk, ler Karla Padilla.

Les også kommentaren: – Hillary Clintons fremste kvalifikasjon er ikke at hun ikke er Donald Trump

Arbeider hardt

Dette er første gang Padilla stemmer i et presidentvalg. Som så mange andre med latinamerikansk bakgrunn, skal 21-åringen stemme på demokratenes Hillary Clinton. Det samme skal far Vincent. Moren Patricia venter på statsborgerskap, og må observere valget fra sidelinja.

– Latinamerikanere jobber hardt. Vi ber ikke om noen ting gratis, bare en mulighet til å arbeide, sier far Vicente Padillo (66).

Mor Patricia startet salget av is og saft for 22 år siden, og er stolt av den lille familiebedriften, som har gått fra en trillevogn på gata til et kjent navn i Las Vegas.

– Alle kjenner oss her, sier hun og smiler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må stemme

Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, hisset på seg USAs raskest voksende velgergruppe da han kalte mexicanere for voldtektsmenn og kriminelle i fjor høst, helt i starten av presidentvalgkampen som nå går mot slutten.

At et av hans viktigste valgløfter er å bygge en mur på grensen til Mexico, har ikke falt i god jord hos den latinamerikanske velgergruppen, som i år utgjør 17 prosent av ÚSAs stemmeberettigede. I vippestaten Nevada er 28 prosent av velgerne latinamerikanere.

Tradisjonelt sett stemmer latinamerikanere i høy grad demokratisk, men ved forrige valg brukte bare litt over halvparten av dem stemmeretten. Demokratenes store utfordring er dermed å få latinamerikanere til valglokalene nå, til forhåndsstemmingen, og valgdagen 8. november.

Hillary Clintons kampanje går på både spansk og engelsk i vippestaten, som har lang tradisjon for å velge riktig vinner i presidentvalget.

Les også: Trump lover å godta valgresultatet – hvis han vinner

Lang tradisjon

I hvert eneste presidentvalg siden 1948 har flertallet i Nevada valgt den kandidaten som også vinner valget nasjonalt. I dag leder Hillary Clinton med gjennomsnitt på fire prosent her, ifølge gjennomsnittet til Real Clear Politics. Men meningsmålinger i Nevada er notorisk upålitelige, sier Michael Kagan, professor ved University of Nevada, Las Vegas.

– Nevada er interessant fordi delstaten speiler endringene i USA. Det er fortsatt et klart flertall hvite velgere, mange uten høyere utdannelse, men med en stadig større andel innvandrere, sier Kagan til Dagsavisen.

Donald Trump har gjort lite for å forsøke å rette opp inntrykket blant USAs mange latinamerikanere, selv om han i den siste presidentdebatten kalte Mexicos president Enirque Pena Nieto «en veldig hyggelig mann», og flere ganger har sagt at han «elsker latinamerikanere».

Hillary Clintons valgkamp jobber imidlertid hardt for å overbevise innbyggerne her om at hun er vennligere innstilt enn sin motstander. Hun har lovet innvandringsreform innen de første 100 dagene hun er president, en reform som skal kunne gi de over 12 millioner papirløse innvandrerne i USA en mulighet til å få lovlig oppholdstillatelse og bli statsborgere. For en drøy uke siden besøkte hun Las Vegas' mest populære tacorestaurant, Tacos El Gordo, i et fattig latinamerikansk nabolag nordøst i byen. Roxana Navarro (30) var den som stolt åpnet døra for Clinton da hun kom, og hjalp presidentkandidaten med å bestille husets stolthet: taco al pastor.

– Hun burde ha spist mer, men de hadde dårlig tid. Jeg fortalte henne at hun kom til å vinne, og at alle jeg kjenner stemmer på henne. Da ble hun nesten litt sjenert! Hun var så grei, sier Navarro og viser fram bilder og video hun tok på den store dagen.

Selv kan ikke Navarro stemme 8. november. Hun har oppholdstillatelse, men ikke stemmerett. I stedet går hun i kirken.

– Jeg skal dit nå og be til gud om at Hillary Clinton vinner. Vi kan ikke ha en mann som snakker om mennesker slik Donald Trump gjør. Vi er jo alle bare mennesker – latinamerikanere, svarte, kvinner, muslimer, sier Navarro og smiler.

Hun er sikker på seier.

Les også reportasjen: – Florida-velgere er lunefulle, glemske og uforutsigbare

Mer fra Dagsavisen