En gruppe ulovlige immigranter fra Syria holdes i forvaring på en politistasjon i Presevo i Serbia. Immigrantene ble pågrepet av serbisk grensepoliti etter å ha tatt seg ulovlig gjennom Makedonia. FOTO: MARKO DJURICA/REUTERS/NTB SCANPIX

Syriske flyktninger presser mot Europas porter

SYRIA: Krigen i Syria sender stadig flere mennesker på flukt mot Europa. Men ofte kommer de ikke lenger enn til Bulgaria eller Serbia. Der venter grensevaktene.

PRESEVO: På en bakketopp i ingenmannsland mellom Serbia og Makedonia står grenseoffiseren Oliver Ivanovic og speider gjennom nattkikkerten. I mørket foran seg kan han skimte flere titalls krokbøyde skikkelser på vei mot grensa.

– Jeg har på følelsen at vi kommer til å være heldige i natt, sier Ivanovic.

Han gliser.

Familie tatt

Denne natten blir 34 flyktninger som prøvde å ta seg ulovlig inn i Serbia, pågrepet av Ivanovic og hans kolleger. Blant dem var en 25 år gammel syrisk ingeniørstudent, Mohammad Bakr, som ble tatt sammen med elleve familiemedlemmer, flere av dem små barn.

– Vi hadde ikke noe valg, sier Bakr.

– Vi hadde ingen andre steder å dra.

Han og familien måtte flykte da hjemmet deres i Aleppo ble knust av en rakett. I seks måneder har han og familien vært på flukt, prisgitt grådige menneskesmuglere og korrupte politifolk, i håp om en framtid. Men ved grensa til Serbia, på terskelen til Europa, fikk reisen en brå slutt.

Mangedoblet

Mens Barack Obama teller på knappene om USA skal gå til angrep mot Syrias regime, er det snart ikke plass til flere syriske flyktninger i Syrias naboland i Midtøsten.

Ifølge FN har over to millioner mennesker flyktet fra det borgerkrigsherjede landet. Det betyr at antallet syriske flyktninger i utlandet er nesten tidoblet i løpet av det siste året. I tillegg anslås det at rundt 4,25 millioner lever som internflyktninger i Syria.

I Bulgaria, som grenser til Tyrkia, ble det i 2011 registrert 85 syriske asylsøkere. I fjor var tallet 449, og så langt i år har minst 855 kommet. Det blir anslått at minst dobbelt så mange tar seg inn i landet ulovlig og drar videre.

Interneringsleirene for de illegale asylsøkerne er stappfulle. Derfor blir mange nå sperret inne i rene fengsler, opplyser talsmannen for FNs flyktningorganisasjon UNHCR i Bulgaria, Boris Tsjesjirkov.

Gir ikke opp

Også Romania har rapportert om en økning i tallet på syriske asylsøkere på 80 prosent fra i fjor. Mange av de ulovlige immigrantene har som mål å komme seg til Ungarn og derfra til Vest-Europa.

Selv om han ble tatt denne natten, vil Mohammed Bakr ikke gi opp. Han håper å bli sluppet fri om noen dager.

– Jeg måtte prøve 15 ganger før jeg greide å krysse grensa til Makedonia. Det vil bli det samme i Serbia, vi skal prøve hver dag til vi greier det.