USAs president Barack Obama tegnet opp en strid mellom liberale demokratier og autoritære stater i sin siste tale til FNs generalforsamling. Neste år står Hillary Clinton eller Donald Trump på talerstolen i FN.

Syria skygger for FN-arv

Barack Obamas år som president har styrket internasjonalt samarbeid. Nå frykter diplomater Donald Trump som etterfølger.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Det var ikke bare operasangeren Andrea Bocelli som brakte diplomater til tårer da han åpnet FNs generalforsamling med Puccinis «Nessun Dorma» i går morges. At USAs president Barack Obama holdt sin siste tale til verdensorganisasjonen gjorde også inntrykk på de mange statslederne som har kommet til New York denne uka.

De fleste husker overgangen fra tidligere president George W. Bush til den nyvalgte president Barack Obama med begeistring. Og Obama har langt på vei innfridd, ifølge Richard Gowan ved European Council of Foreign Relations.

Gowan mener Obama kan være fornøyd med sin innsats i FN, med ett viktig unntak: den pågående borgerkrigen i Syria.

I sin siste tale til verdenslederne i FN ramset Obama opp en rekke lyspunkter under sin tid som president, som avtalen med Iran, og framskritt i Myanmar og Colombia.

– Dette kunne vi ikke fått til hvis vi ikke hadde jobbet sammen, sa Obama.

I salen satt også representanter for Syrias regime, som hørte Obama framholde at det ikke finnes noen militær løsning på borgerkrigen i Syria, og oppfordre til «hardt diplomati».

Store forventninger

Da Barack Obama holdt sin første tale i FN høsten 2009, var begeistringen enorm. Etter åtte år med George W. Bush i Det hvite hus, og USAs FN-ambassadør John Bolton, som ifølge diplomater «forsøkte å rive ned FN fra innsiden», var forventningene til Barack Obamas internasjonale engasjement store. Obama hadde vunnet presidentvalget med løfter om ikke gjenta sin forgjengers alenegang i verden, som da USA invaderte Irak i 2003 uten mandat i FN. I Obamas tale for åtte år siden tegnet han opp fire prioriteringer for USA og FN. I tillegg til fred og sikkerhet og en mer rettferdig global økonomisk vekst, understreket presidenten behov for en klimaavtale, og arbeidet for å stanse spredningen av atomvåpen, samt å jobbe for en verden uten atomvåpen. Og Obamas største fjær i hatten er nettopp atomavtalen med Iran, som ga internasjonale inspektører innsyn i Irans atomprogram, og den internasjonale klimaavtalen som kom i havn i Paris i desember i fjor.

– Obama har oppnådd mye av det han sa han ønsket å få til i 2009. Verden har blitt mer turbulent, men USA har holdt en stø kurs, sier Gowan.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Syria-krise

De mørke skyggene over FN og Barack Obamas arv i verdensorganisasjonen kommer fra den brutale lange borgerkrigen i Syria. FNs sikkerhetsråd er paralysert, og klarer verken å enes om en fredsavtale, eller å få fram humanitær hjelp på en effektiv måte til det borgerkrigsrammede folket

– Obama og USA har ikke klart å gjøre mye for Syria gjennom FN-strukturen, sier Richard Gowan til Dagsavisen.

FNs sikkerhetsråd møtes igjen i dag, etter at en skjør våpenhvile er blitt brutt gjentatte ganger, blant annet ved at USA bombet og drepte syriske soldater. Mandag ble 20 sivile drept da en kolonne med humanitær hjelp skal ha blitt angrepet på vei inn til byen Aleppo.

Etter åtte år med økt amerikansk engasjement for internasjonalt samarbeid, frykter mange det vil snu hvis republikanernes presidentkandidat Donald Trump vinner valget.

For ti år siden forsøkte Bush-administrasjonen å ødelegge store deler av FN-diplomatiet.

– Trump kan gjøre det samme, sier Richard Gowan.

Demokratenes Hillary Clinton vil trolig holde mer eller mindre samme kurs som Barack Obama, men med en mer aggressiv holdning til Syria. Clinton har argumentert for en flyforbudssone over Syria, som vil måtte opprettholdes ved hjelp av militærmakt.

Statsminister Erna Solberg kaller Obamas tale god og prinsipiell, og et forsvar for internasjonalt samarbeid og felles løsninger.

– Obama har vært viktig for å vise verden at vi trenger fellesløsninger. Noe av det vi har påpekt som er utfordrende med Trump, er retorikken hans med sikkerhetspolitikk og internasjonale forpliktelser.

Donald Trump har blant annet tatt til orde for å bygge en mur på grensen til Mexico, og for å stenge USAs grenser for alle muslimer.