Verden

Syria faller, EU halter, Kina vokser

Det er noen av konfliktene som vil prege verden i året som kommer.

EU humper videre

Det har vært et tøft år for EU, selv om de fikk med seg en fredspris. I går gikk EU-kommisjonens tidligere sjef, Jacques Delors, ut og rådet Storbritannia til å gå ut av EU. Tross problemer både med økonomi og politisk samarbeid, ser ekspertene lyst på EUs framtid neste år.

- EU vil halte framover sånn som de gjør nå. Jeg er optimistisk og tror at man vil holde fast ved euroen som felles valuta. Det handler nemlig om mer enn økonomiske prinsipper - euroen er en av de viktigste grunnvollene i det europeiske samarbeidet. Så kan man jo spekulere i om Hellas fortsatt er medlem om ett eller to år. Landets økonomi har ikke så stor betydning for EU som sådan, men det er den psykologiske effekten som er viktig. Det begynner å se lysere ut for arbeidsmarkedene i Sør-Europa, eksporten har tatt seg opp igjen, og bildet er ikke helt dystert, sier professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo.

2013 kan bli året da EUs økonomi så smått begynte å komme seg på skinnene igjen, tror Iver B. Neumann, forsker ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) og professor ved London School of Economics.

- De økonomiske syklusene går i bølgedaler, og det kan godt hende at 2013 bli året hvor man får den europeiske økonomien på fote igjen. Hvorvidt Storbritannia fortsetter som en del av EU, kan man bare spekulere i.

Ny krig i Midtøsten?

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu provoserte både Iran og USA med trusler om angrep på den islamske republikken i september: «Dere må trekke en rød linje for Iran nå, før det er for sent». Det er ventet at Netanyahu med støtte fra høyrepartiene, vinner det kommende valget i januar. Obama er presset til å foreta seg noe for å hindre at Iran anskaffer atomvåpen. Et angrep på Iran vil ikke gå upåaktet hen. Flere analytikere har gått ut og advart mot at et israelsk angrep kan føre til en tredje verdenskrig. - Jeg vil på ingen måte utelukke at Israel angriper Iran i 2013. Særlig hvis Netanyahu blir gjenvalgt med støtte fra høyresiden, og mye tyder på nettopp det. USA er klare på at det er uakseptabelt at Iran havner i en situasjon der de kan skaffe seg atomvåpen. Obama er på sanksjonssporet for å stagge Israels krigslyst, i tillegg til at han forsøker å bringe det iranske regimet i kne. Men selv om Obama og hans nærmeste team ikke ønsker en ny krig, så har Netanyahu flere strenger å spille på innenrikspolitisk i USA, og det er Obama nødt til å forholde seg til. Og jeg kan ikke tenke meg at Iran ikke vil komme med gjengjeldelsesangrep hvis Israel skulle angripe.

Kina flekser muskler

Forholdet mellom Kina og nabolandene, især Japan, har vært spent i høst på grunn av striden om retten til en øygruppe i Øst-Kinahavet. Samtidig bygger både USA og Kina opp det maritime forsvaret i området. I november fikk verdens største land utpekt sin nye leder for ti år framover, Xi Jinping. Det nye lederskifte kan sies å gi en pekepinn på kursen videre: Jinping beskrives som selvsikker og verdensvant. Slik vil Kina også framstå i 2013, tror Kristian Berg Harpviken, direktør i PRIO.

- Kina har hatt en enorm økonomisk vekst, og har de siste ti årene utviklet omfattende militære fasiliteter. Landet fremstår som en langt større utfordring blant sine naboer enn hva de gjorde for noen år tilbake. Midt oppi dette har USA endret det militære fokuset vekk fra Europa og over til Asia, som åpenbart er et svar på Kinas mer offensive holdning.

Utenlandsk intervensjon i Mali

Det hersker fullstendig kaos i Afrikas skoleeksempel på demokrati, Mali. Forrige uke gikk FNs sikkerhetsråd enstemmig inn for en militær inngripen i de nordlige områdene under ledelse av en vestafrikansk styrke. Tidligere koloniherre i Mali, Frankrike, har lenge støttet en ekstern innblanding i konflikten.

- Det er ikke tvil om at det er temmelig krevende med suksess i Mali. Man står overfor grupperinger som ser ut til å ha fått et godt feste i Nord-Mali, samtidig er det veldig viktig fordi den maktovertakelsen vi har sett her bare er toppen av et isfjell. Det har skjedd en framvekst av radikale islamistiske bevegelser i Vest-Afrika, og operasjonen i Mali vil bli skjebneavgjørende med tanke på islamistenes framtid i hele regionen.

Bashar al-Assad faller

Det har ikke manglet på spådommer om Bashar al-Assads fall i Syria det siste året. Det 21 måneder lange opprøret har tatt livet av titusener av mennesker, og blottlagt en regional maktkamp mellom persiske og shiadominerte Iran mot de arabiske, sunnimuslimske land som Saudi-Arabia og Qatar. Det er lite trolig at Bath-lederen, Assad, fortsetter å regjere i Syria utover i 2013, mener PRIO-forsker Harpviken.

- Det virker veldig sannsynlig at vi vil få en regimeendring i Syria i 2013. Man kan tenke seg at Syria igjen vil bli delt inn i autonome regioner med en svak sentralmakt, og at borgerkrigen fortsetter mellom de ulike etnisk-religiøse grupperingene. Vi ser at Syrias viktige støttespillere, som Russland, vegrer seg mer og mer og Iran forsøker også å hindre at de blir sittende igjen med svarteper.

Økonomisk
 krise i USA

Hvis ikke Barack Obama og republikanerne i Kongressen greier å enes om hvordan de skal redusere budsjettutgiftene, ser det mørkt ut for den amerikanske økonomien i 2013. Velferdskutt og skatteøkninger trer automatisk i kraft 1. januar 2013 om ikke Kongressen finner nye tiltak som kan redusere det enorme underskuddet. Etter at Dagsavisen gikk i trykken sent i går kveld, la Obama fram et nytt forslag til en løsning på budsjettstriden med Kongressen.

- Jeg tror ikke på en voldsom kollaps i økonomien til USA, men om de ikke skulle komme fram til en ny avtale og heller ikke klare å stanse de automatiske kuttene, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for den amerikanske økonomien.

Mer fra Dagsavisen