Verden

Syr igjen leppene i protest

Hundrevis av asylsøkere til Australia er igjen i sultestreik over forholdene på asylmottakene i Papua New Guinea.

Nok en gang stormer det rundt Australias asylpolitikk, som har vært omstridt i mange år. Flere hundre asylsøkere som holdes i asylmottak i Papua New Guinea sultestreiker nå, noen ved å sy sammen leppene.

 

Stues bort

Det er langt fra første gang asylsøkere går drastisk til verks for å protestere mot forholdene. Australia bruker både Papua New Guinea og den vesle stillehavsøya Nauru til å huse flyktninger som egentlig ønsker å komme inn i Australia, i mottak.

Det er i et mottakssenter på øya Manus konflikten nå er blusset opp. Om lag 500 av senterets 1.000 beboere skal være i streik, rundt ti av dem har sydd sammen leppene. Beboerne fortviler over sanitærforholdene etter at mangel på vann gjør at det ikke går an å dusje og skylle ned toaletter.

 

Redde

Men utgangspunktet for protestene er at asylsøkerne frykter for sikkerheten deres dersom de plasseres ut i lokalsamfunnet i Papua New Guinea, skriver den australske avisen Sydney Morning Herald. Øya Manus er et av de fattigste samfunnene i Papua New Guinea, og mange innbyggere frykter for ressursene når flyktninger plasseres ut i lokalsamfunnet. Flere flyktninger er blitt truet av lokale.

På et skilt blant de streikende som er delt på sosiale medier står det:

«Vi asylsøkere frykter å bli utplassert i Papua New Guinea. Vær så snill å gi oss til FN. To år i mottakssenter. Nok er nok». Gruppen ønsker å bli overlatt til FNs flyktningorganisasjon UNHCR dersom det ikke er noen utsikter for å komme inn i Australia. For et år siden var det også omfattende opptøyer den samme leiren på øya Manus, noe som resulterte i en drept og 70 skadde.

 

Avtale

Sultestreik, selvmord og druknede asylsøkere har vært tragiske hendelser de siste årene blant flyktninger som ønsker seg til Australia. I 2012 bestemte Australia seg for å gjenoppta en av de mest kontroversielle delene av australsk asylpolitikk det siste tiåret: at asylsøkere plasseres i mottak i øystatene Nauru og Papua Ny-Guinea lenger nord i stedet for i Australia.

Australia og New Guinea inngikk så i 2013 en avtale der alle asylsøkere som kommer med båt til Australia uten visum vil bli nektet opphold i Australia, og i stedet skal bosettes på Papua New Guinea dersom de får godkjent flyktningstatus. De som ikke får godkjent flyktningstatus skal sendes tilbake til utgangspunktet, til et tredje land eller forbli i mottak på ubestemt tid. Enkelte av beboerne har bodd i leirene i opptil 18 måneder.

 

- Et rop om hjelp

Både det australske Labor og det konservative partiet i Australia er enige om denne politikken, som ble innført for å stanse det økende problemet med desperate asylsøkere som forsøker å ta båtveien for å komme seg ulovlig inn i Australia. I bytte for å ta asylsøkerne får Papua New Guinea store pengeoverføringer fra Australia.

Men flyktningorganisasjoner og enkelte partier har protestert. Partiet De Grønne har bedt om at forholdene bedres og ordningen endres.

- Streikene er et rop om hjelp. Flyktningene er fortvilet. De frykter for hva som venter dem på andre siden av gjerdet, de vet de ikke er trygge i Papua New Guinea, sier innvandringstalskvinne Sarah Hanson-Young i De Grønne i en uttalelse.

Senest i november gjentok FNs komité mot tortur sine bekymringer om Australias innvandringspolitikk og over forholdene i mottakene utenfor australsk jord. Amnesty og UNHCR har kalt mottakene som «umenneskelige». Australske myndigheter mener imidlertid at ordningen har bidratt til å redusere antall flyktninger og ulykker over havet på vei mot Australia, fordi den fjerner insentivet for menneskesmuglere om å tjene penger på overfarten.

 

Mer fra Dagsavisen