Verden

Synkende støtte til IS

Sympatien for IS synker blant unge i arabiske land. De tror heller ikke gruppen vil klare å etablere et kalifat.

Kun 13 prosent av ungdom i arabiske land sier de kunne se for seg å støtte gruppen selv dersom gruppen Den islamske staten (IS) sluttet å bruke så mye vold. Tallet har gått ned fra i fjor, da 19 prosent sa de ville vurdere å støtte gruppen dersom den brukte mindre vold.

Det viser en årlige studien Arab Youth Survey 2016, som har intervjuet 3.500 unge i 16 land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Les også: Hva er IS og hva vil de?

Tror ikke på kalifat

Hensikten med studien er å kartlegge holdninger blant arabisk ungdom. Unge mellom 18 og 24 år, like mange kvinner som menn, er blitt intervjuet ansikt til ansikt i januar og februar i år. Kun Syria er utelatt av studien på grunn av borgerkrigen i landet.

Et klart flertall, 76 prosent, har liten tro på at IS vil lykkes i å etablere en islamsk stat, et kalifat, i den arabiske verden. Samtidig er frammarsjen til IS den saken ungdommen mener er av størst bekymring for regionen. 50 prosent av de spurte mener dette er den største trusselen for Midtøsten. Deretter kommer terrorisme generelt og arbeidsløsheten i regionen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Smalt publikum

Hassan Hassan, forsker ved Tahrir Institute for Middle East Policy i Washington DC, påpeker at studien viser at et overveldende flertall av unge arabere tar avstand fra IS.

– Organisasjonen har mislykkes i å vinne støtten fra dem den håpet ville tiltrekkes ideen om Daesh (IS, red.anm.) eller kalifatet, sier Hassan i en kommentar til studien på studiens nettside, men legger til:

– Til tross for dette tiltrekker Daesh seg fortsatt et smalt publikum som fortsatt sverger til de radikale ideene, og det er viktig å forstå denne appellen, for selv denne begrensede appellen kan ha ødeleggende konsekvenser for regionen. Det er en utfordring som vil henge igjen etter gruppen selv om den fortrenges fra områder den kontrollerer, sier Hassan.

Hassan, som har skrevet boka «ISIS: Inside the army of terror», påpeker at antall selvmordsangrep fra IS, både i Syria, Irak og andre steder, har økt i takt med at gruppen har mistet territorium.

Studien er samtidig et barometer på stemningen blant ungdom i Midtøsten og regionen fem år etter at den arabiske våren begynte. Den gang var det ungdom som sto i front for å demonstrere for demokrati, økonomi og fordeling.

Les også: Kritiserer analysen av IS

Skuffet over våren

Men pessimismen har bredt seg siden: Bare 36 prosent synes den arabiske verden er i en bedre tilstand i dag enn før den arabiske våren. Kontrasten er stor til 2012, året etter at opprøret begynte. Da mente 72 prosent at den arabiske verden var blitt et bedre sted. Det er særlig arbeidsledigheten, i tillegg til terrorisme, som bekymrer ungdommen.

Les også: Dramatisk skifte fra IS

Mer fra Dagsavisen