Verden

Syk Chávez hjem til valgkamp

Venezuelas kreftsyke president Hugo Chávez vil kjempe om en ny periode som president. Men sykdommen har skapt usikkerhet rundt ham, og ingen etterfølger står klar.

- Jeg skal leve! Jeg skal komme over dette, var budskapet fra den 57 år gamle sosialistiske presidenten nylig, etter nok en kreftoperasjon på Cuba.

Om det går som planlagt, vender Hugo Chávez igjen hjem til Venezuela i morgen. Venezuelas president gjennom 13 år sverger på at han skal gjøre alt for å vinne nok en periode på seks år ved presidentvalget i oktober senere i år. Men i hjemlandet surrer en rekke spekulasjoner og rykter om Chávez og kreftsykdommen, som bidrar til å skape usikkerhet om presidentens muligheter til å fortsette som før.

Mindre synlig

Chávez skal gjennomgå strålebehandling i Venezuela i ukene som kommer, og presidenten har gjort det klart at velgerne vil se mindre til ham i perioden som kommer.

- Jeg er tvunget til å ta hensyn til denne nye situasjonen, tenke gjennom mine planer på nytt og ta bedre vare på meg selv, sa Chávez nylig.

Chávez ble operert to ganger på Cuba også i fjor, og sa i fjor høst at han var blitt frisk. Men presidenten har fortsatt kreft, og i vinter har han igjen fått behandling. Han sier selv det ikke er noen spredning, men har ikke vært åpen om nøyaktig hva slags kreft han har, og i Venezuela har usikkerheten skapt mange rykter og ville spekulasjoner - alt fra at han er døende, til at han aldri har vært syk, og bruker sykdommen til å skaffe sympati.

Forsker Iselin Åsedotter Strønen ved Christian Michelsens Institutt mener det ikke er dramatikk rundt situasjonen per i dag.

- Opposisjonen har hele tida prøvd å bruke Chávez‘ sykdom for å skape usikkerhet og uro, men det har ikke påvirket den politiske debatten som sådan. En fersk meningsmåling viser at de fleste tror at Chávez vil bli frisk igjen, sier Strønen som har Venezuela som forskningsområde.

Chávez´ tilstand har imidlertid kastet lys på det faktum at det ikke er noen opplagt etterfølger som kan ta over dersom han skulle bli for svekket til å fortsette, eller falle fra. Dette er foreløpig en hypotetisk problemstilling, mener Iselin Strønen. Men flere analytikere har påpekt at de sentrale personene rundt Chávez mangler hans karisma og velgertekke. De mener det kan svekke Chávez at han selv må trekke seg mer tilbake og overlate valgkampen til folk rundt ham.

- Chávez er den eneste lederen som har kapasitet til å samle støtte fra så varierte aktører som det militante venstre og det militante høyre, sier Miguel Tinker-Salas, ekspert på venezuelansk politikk ved Pomona College i USA, til The Guardian.

Står sterkt

Hugo Chávez er kjent som en karismatisk og kontroversiell leder som feide inn som president i valget i 1998. Han samlet særlig velgere blant de fattige, og har gått i bresjen for sosiale programmer for å bedre levekårene i de fattige områdene. Han er kjent for personlig å møte velgerne på grasrota, gjerne i forbindelse med lansering av velferdsprogrammer. Chávez står fortsatt sterkt etter 13 år ved makten.

- Det er komplekse årsaker til det, men kort fortalt har han gjort livet svært mye bedre for landets fattige og inkludert tidligere marginaliserte grupper i samfunnet, sier Iselin Strønen.

- Folk hadde mistet troen på de tradisjonelle politiske elitene etter tiår med økende fattigdom, korrupsjon og brutal framferd mot de lavere samfunnslagene, og Chávez har gjennom sin lederstil og personlige egenskaper greid å skape en sterk politisk bevissthet på grasrota. Samtidig har ikke opposisjonen greid å skape noe troverdig politisk alternativ, sier Strønen.

Chávez leder på meningsmålingene foran motstanderen, sentrum-høyre-politikeren Henrique Capriles Radonski.

- Den som tror Chávez er knekket forstår ingenting. Selv nå i en vanskelig tid har han halve nasjonen bak seg, sier meningsmålingsekspert Luis Vicente Leon til nyhetsbyrået Reuters.

Enehersker?

Mange i middelklassen er imidlertid lei av Hugo Chávez. Hans kritikere mener han er blitt stadig mer av en enehersker - blant annet har han endret grunnloven for å tillate at folkevalgte, deriblant presidenten selv, kan stille til valg et ubegrenset antall ganger, noe han fikk støtte for gjennom en folkeavstemning.

Den 39 år gamle guvernøren Henrique Capriles Radonski, som stiller mot Chávez, er en helt annen type en presidenten, men også han har begynt å oppsøke grasrota for å møte velgerne der de bor.

- Med mindre noe uforutsett skjer, vinner Chávez, sier Iselin Strønen.

- Selv om Capriles Radonski forsøker å framstå som en samlende kandidat, så representerer han den pengesterke høyresiden. Han vil neppe greie å overbevise nok velgere om noe annet, sier Strønen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen