Verden

– Svært kaotisk

Det var harde kamper i området da Grimsgaard-Ofstad forsvant.

«I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»

Dette er det siste noen hørte fra Ole Johan Grimsgaard-Ofstad før det i går ble det klart at han holdes som fange av den islamistiske terrorgruppa IS.

Meldingen ble skrevet på Grimsgaard-Ofstads Facebook-side 24. januar i år. Det var da harde kamper i området mellom en rekke fronter. Det hadde det vært lenge.

– Situasjonen var ekstremt uoversiktlig, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute.

Rundt 40.000 mennesker har mistet livet siden konflikten startet i området der nordmannen forsvant, ifølge tall fra FN. Rundt 250.000 mennesker har mistet livet i Syrias brutale borgerkrig.

I januar i år kontrollerte fortsatt Bashar al-Assad-regimet den viktige provinshovedstaden Idlib, som ble angrepet fra alle kanter. I mars i år falt byen i opprørsgruppers hender, blant annet al-Nusrafronten, som sympatiserer med Al Qaida.

LES OGSÅ: – Ofre for penger og propaganda

Har kontroll

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut for rundt fem år siden, har opprørsgruppene blitt mange. Flere av dem har gått sammen og det er de som i dag kontrollerer Idlib-området.

USA gikk i september i fjor til krig mot IS og har sammen med flere allierte land bombet antatte opprørsmål fra lufta, noe som styrket opprørsgruppene som nå kontrollerer Idlib.

Forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute kom hjem fra grensa til Syria i går, og snakket med militære parter i både Idlib og Aleppo. Hun sier det er langt høyere grad av koordinering og samarbeid mellom de islamistiske gruppene i Idlib i dag, og at situasjonen der er roligere enn for seks måneder siden. Opprørsgruppene har regionale støttespillere som Tyrkia og Saudi-Arabia i ryggen.

– Dette er islamister, men først og fremst med fokus på Syria, sier Hellestveit.

LES OGSÅ: Derfor betaler vi ikke

Vinner terreng

Opprørsgruppene slåss både mot Assad-regimet og mot den brutale islamistgruppa som kaller seg Den islamske stat (IS), som er de som holder den 48 år gamle nordmannen som gissel.

Det siste året har gruppa vunnet terreng i Syria, mens de har mistet mindre områder i Irak. IS kontrollerer i dag opp mot 30 prosent av Syrias areal, mens ulike opprørsgrupper har tatt kontrollen over rundt 20 prosent, sier seniorforsker Knut Selvik ved Christian Michelsens institutt (CMI).

Assad-regimet er sterkt presset, men har fortsatt kontrollen i hovedstaden Damaskus, og større områder sør og vest i landet.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Gode strateger

Cecilie Hellestveit sier det er viktig å huske på at IS ikke er bare er en brutal terrorgruppe, men at gruppa også har et svært avansert militærapparat og gode og erfarne militære strateger.

Hun advarer om at det er enorme mengder våpen i Syria og nabolandene. Før borgerkrigen brøt ut, ble Syrias hær regnet som verdens 10. sterkeste konvensjonelle militærapparat, sier Hellestveit.

– Etter hvert som IS har tatt syriske områder, har de også tatt kontrollen over militærmateriell. De tok 2.300 amerikanske militære kjøretøy da de tok Mosul i Irak, sier Hellestveit.

Også Syrias naboland har væpnet seg til tennene de siste par årene.

Mer fra Dagsavisen