Verden

Sverige skaper frykt i Midtøsten

Valget i Sverige vekker oppsikt i Midtøsten. Etter mange tiår der Sverige har blitt sett på som et idealsamfunn, et drømmeland, er imaget i ferd med å bli knust.

JAFFA (Dagsavisen): Utallige artikler skrives om Midtøsten, men ytterst sjelden blir folk i Midtøsten spurt om hva de synes om landene langt i nord. Men valget i Sverige, og høyrepopulismens frammarsj, har forandret bildet.

– Folk i Midtøsten har lenge idealisert Skandinavia. Så når de høyreekstreme da gradvis tar over, undergraver det tanken om at en kan gjennomføre en demokratisering hos oss når selv drømmeland som i Skandinavia ikke lenger reflekterer det de mente å skulle stå for, sier Karim Makdisi, en professor i politiske studier ved Det amerikanske universitetet i Beirut.

Sverige, sammen med Norge, var lenge landene som ble ansett som foregangsland i alt som hadde med demokrati, toleranse og velferdspolitikk å gjøre. Danmarks omdømme ble svekket med Mohammad-karikaturene i 2005, men nå, i 2018, ser det ut til å være Sveriges tur.

Les også: Sverigedemokraternas brakvalg gir kaos i svensk politikk

– Ikke overraskende

At Skandinavia kan miste sin posisjon som et drømmesamfunn overrasker imidlertid ikke alle. Ifølge Imad Salamey, en annen ekspert på internasjonal politikk, har verken Europa eller Skandinavia en imponerende historie som progressive samfunn.

– Framveksten av de høyreekstreme viser bare at bevaringen av rikdom er en høyere liberal verdi enn å beskytte friheten, sier Salamey til Dagsavisen, og legger til:

– Vestlig toleranse er noe ganske nytt, noe som ble skapt mest for å imøtegå utfordringen fra Sovjetunionen og kommunismen. Men bortsett fra det, er nazismen og kolonialismen, inkludert zionismen, europeisk-fødte fenomener, sier professoren.

Mohanad Hagi Ali, en forsker fra Carnegiesenteret, frykter framveksten av høyreekstremisme i Sverige, men håper det i det minste vil føre til at mange i Midtøsten vil reflektere over hvordan terrorismen og voldelig islamisme forandret bildet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Styrker antidemokratene

– Sverige har alltid vært pro-palestinsk, og har ingen blodig historie med oss. Så hvis de plutselig nå blir vår «fiende», håper jeg det vil skape litt refleksjon i regionen over hva vi kanskje har gjort for å skape denne forandringen, sier han.

I Egypt, der den sterke eksgeneralen Abdel Fattah al-Sisi forskanser sitt grep om makten, er bildet et annet.

– Folk flest her vet nok ikke hvor Sverige er, og bli ikke fornærmet, de vet heller ikke forskjellen mellom Sverige og Danmark, sier Amal Hamada, en professor og en sterk kvinnestemme fra Kairo. Men hun sier at de antidemokratiske kreftene i Egypt vil bli styrket hvis høyreekstremismen i Sverige vil bli styrket.

– Å velge et parti med nazi-bakgrunn vil nemlig styrke de som mener at et folkevalgt demokrati er ubrukelig. Dette vil bli brukt som et «bevis» på at demokrati ikke gjør folket noe godt, sier hun til Dagsavisen.

Når et ideal, som jo Sverige har vært, forsvinner, skaper det bølger mange steder, inkludert i Tyrkia.

– I gamle dager, da vi håpet vi kunne få demokrati, pleide andre å si «ikke vær naive, da, Tyrkia er ikke Skandinavia, sier Murat Özbank, en tyrkisk politisk filosof, som likevel ser et lyspunkt i mørket.

– Når alt kommer til alt har toleransen og intoleransen eksistert side om side i Europa lenge. Bare at intoleransen var mindre synlig. Men nå når trusselen er åpenbar for oss alle, kanskje vil det bli lettere for oss å bekjempe den, håper Özbank.

Les også: Svensk kamp om regjeringsmakt i gang

– Hyklersk

Over i Israel, der mange har uttrykt frustrasjon over svensk kritikk av israelske menneskerettighetsbrudd, blir framveksten av høyrepopulismen som et svar på muslimsk immigrasjon sett på som nok et bevis på at kritikken var «hyklersk».

– Vi er omgitt av 1,2 milliarder muslimer, og gang på gang forfekter muslimer at vi må forsvinne fra jordens overflate. Likevel preker svensker til oss om demokrati. Da er det ganske utrolig å se hvordan ting nå går galt i Sverige, et land som ikke engang må hanskes med en tusendel av de vanskene vi har, sier Einat Wilf, en tidligere politiker i det israelske Arbeiderpartiet.

Men Emre Akkas, en tyrkisk advokat som har kjempet for president Recep Tayyip Erdogan, håper redningen kan komme fra en helt annen kant – fra immigrantene som har ankommet Sverige.

– Nå har vi akkurat hatt fotball-VM i Russland, og hvis du ser på det svenske landslaget, ser du hvordan noen immigranter når helt til topps, og kjemper for sitt nye land. Zlatan Ibrahimovic er bare det beste og mest berømte eksemplet på dette, sier den tyrkiske advokaten.

Les også: Gratuleres av høyrepopulistiske ledere

Mer fra Dagsavisen