Verden

Sverige gir ebolamedisin til koronasyke

Personer som er svært syke av covid-19 i Sverige har for første gang blitt behandlet med et eksperimentelt legemiddel som er utviklet mot ebola.

Legemiddelet Remdesivir er ikke godkjent, men kan gis etter at det svenske legemiddeltilsynet har gitt sin tillatelse til utprøvingen, melder Sveriges Radio.

– Man vet jo at Remdesivir har en veldig bra effekt i laboratorietester både på dette viruset og dets slektninger. Man vet også at legemiddelet har effekt på sars-viruset og mers-viruset, sier professor Anders Sönnerborg, som leder Referensgruppen för antiviral terapi.

Korona: Her er alt du må vite - Symptomer, smitte, risiko, tiltak og tester

Medisinen ble utviklet mot ebola, men har ikke vist seg å være effektiv nok. Flere studier er nå satt i gang for å se om legemiddelet har effekt mot koronaviruset.

Det dreier seg om et lavt antall pasienter som har fått medisinen i Sverige. Produsenten har satt i gang et såkalt compassionate use-program, som innebærer at legemiddelet kan gis på humanitært grunnlag når det ikke finnes andre tilgjengelige medikamenter.

Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

– De få svenske pasientene som har fått tilgang til dette legemiddelet er svært syke og dette er en beslutning som vi har gjort for å forbedre tilstanden derres. Men det er ikke mulig å evaluere effekten etter bare noen dager, sier Sönnerborg

Han forklarer at hovedproblemet er at det ikke finnes noen store studier på effekten av denne medisinen hos koronapasienter.

Svensk epidemiolog kritisk til norske og danske tiltak mot koronaviruset

Mer fra Dagsavisen