Martin Schibbye og Johan Persson er nå ute av Etiopia, og hviler ut på et hemmelig sted før de skal møte pressen.

Svensker dratt til hemmelig sted

De to svenske journalistene er fraktet ut av Etiopia og hviler ut på hemmelig sted.

Men nøyaktig hvor Johan Persson og Martin Schibbye befinner seg, holdes foreløpig hemmelig.

– Det vil jeg ikke gå inn på, sier Schibbyes søster Greta Rydermark Schibbye til TT. Hun sier også at hun ikke vet når de to kommer til Sverige.

– Puste ut

«Johan Persson og Martin Schibbye har akkurat landet på et sted der de kan puste ut», skriver deres pårørende i en pressemelding. De to journalistene skal få hvile ut og få tilsyn av lege før de møter pressen.

Ifølge deres kontaktperson Anna Roxvall har begge det bra, men er veldig slitne. Det er foreløpig ikke bestemt når de skal møte pressen, sier hun.

Persson og Schibbye ble mandag benådet sammen med 1.950 andre fanger i forbindelse med etiopisk nyttår.

Tvunget til anger

Mandag måtte de to bekjentgjøre sin anger til egyptisk fjernsyn.

– Det var mitt livs største feiltrinn å ta meg inn i landet uten riktige dokumenter. Det kunne ha kostet oss livet, sa Martin Schibbye i intervjuet.

– Som min kollega sier, var det et stort feiltrinn, føyde Johan Persson til.

Men den angerfulle talen var et spill for galleriet og en del av benådningsprosessen, sier kona til den ene, Linnea Schibbye.

– Det var noe de var tvunget til å gjøre, det var en del av prosessen, sier hun.

Bildt involvert

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har vært dypt involvert i benådningsprosessen, skriver TT. Allerede den 10. mai i år fikk han beskjed av Etiopias nylig avdøde statsminister Meles Zenawi at de to journalistene skulle benådes.

Nyheten om Zenawis plutselige død i slutten august skapte uro, ifølge Bildt.

– Man kunne ikke se bort fra faren for at løslatelsen ville bli utsatt, sier han. Derfor dro han som eneste vestlige utenriksminister til Zenawis begravelse den 2. september.

Seks dager senere, lørdag 8. september, fikk Sveriges ambassadør Jens Odlander beskjeden om at svenskene skulle slippes fri.

Olje og overgrep

De to journalistene ble pågrepet i juni i fjor da de på ulovlig vis tok seg inn fra Somalia til den omstridte etiopiske regionen Ogaden.

Etter eget utsagn skulle de dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som har tilknytning til det svenske selskapet Lundin Oil, der Carl Bildt var styremedlem fram til 2006.

I desember ble de dømt til elleve års fengsel for å ha støttet terrorisme.