Verden

– Svensk etterretning spionerer på russiske ledere

OVERVÅKING: Svensk etterretning hjelper USA med å spionere på russiske ledere, viser dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden som SVT har fått tilgang til.

Ifølge SVT-programmet Uppdrag granskning har Försvarets radioanstalt (FRA) i Sverige overvåket «høyt prioriterte russiske mål» for National Security Agency (NSA).

FRA blir i dokumentene omtalt som «en ledende partner» for NSA, men verken NSA eller FRA har ønsket å kommentere Uppdrag gransknings opplysninger.

– De sitatene du leste opp er av typen informasjon som vi vanskelig kan kommentere, sier talsperson Fredrik Wallin i FRA til SVT.

FRA forsynte NSA med en unik samling om høyt prioriterte russiske mål, blant annet ledelsen, viser dokumentet som er datert 18. april i år.

Samarbeider også med England

Det framgår ikke hvordan svensk etterretning har innhentet informasjon om de russiske lederne, om det er snakk om telefonavlytting eller tapping av datatrafikk.

Det går heller ikke fram om president Vladimir Putin eller andre ledere er blant dem svenskene har spionert på, men NSA gir uttrykk for stor tilfredshet med bistanden de har fått fra Sverige. De skriver at FRA er en ledende partner i arbeidet mot det russiske målet, og de betegner samarbeidet med sitt svenske motstykke som «unikt».

I tillegg til å være en viktig samarbeidspartner for USA, er FRA den største samarbeidspartneren med den britiske etterretningstjenesten GCHQ utenfor de engelskspråklige landene, hevder den britiske journalisten Duncan Campbell.

– Ligger innenfor rammene

Både FRA og den svenske regjeringen har påpekt at loven tillater internasjonalt samarbeid, men sier ikke med hvilke land.

– En samarbeidspartner kan ikke styre oss. Det vi samarbeider om ligger innenfor rammen for den retningen den svenske regjeringen har gitt oss, sa nyutnevnt generaldirektør Dag Hartelius i FRA for en knapp måned siden.

Ifølge loven har FRA rett til å overvåke internett og telefonlinjer for å kartlegge «ytre trussel» mot landet, men overvåkingen kan bare gjøres mot utlandet.

Stadig nye avsløringer

Uppdrag gransknings journalister har samarbeidet med journalistene Glenn Greenwald og Ryan Gallagher.

Greenwald er den eneste journalisten, ved siden av den amerikanske dokumentarfilmskaperen Laura Poitras, som har tilgang til de mellom 50.000 og 200.000 topphemmelige dokumentene som varsleren Edward Snowden tok med seg fra National Security Agency (NSA). Ifølge SVT fikk Greenwald dokumentene da han traff Snowden i Hongkong i sommer.

I september ble det kjent at presidentene i Brasil og Mexico har blitt overvåket av USAs militære etterretningsorganisasjon NSA, og i oktober ble det klart at det samme har skjedd i Frankrike og Tyskland.

Greenwald står bak de fleste av avsløringene om spionasje USA og andre lands etterretningstjenester har gjennomført. (NTB)

Mer fra Dagsavisen