Innenriks

Svartrød regjering i det blå

USIKKER STORKOALISJON: Endelig er storpartiene CDU og SPD ferdige med regjeringsforhandlingene, men Tyskland er likevel ikke sikret en ny regjering.

Tidlig, tidlig i morgentimene i går toget slitne, men lettede, partitopper ut av møtelokalene i Berlin. Etter mer enn 17 timer med maratonforhandlinger landet de to storpartiene og rivalene i den tyske valgkampen på et kompromiss rett før klokka 5 på morgenen. Det skjedde etter to måneder med sonderinger, nøling, samtaler og forhandlinger.

I går formiddag skrev det kristenkonservative partiet CDU og sosialdemokratiske SPD endelig under regjeringserklæringen som baner vei for en ny svartrød storkoalisjon i Tyskland. Men til tross for underskriftene er veien fortsatt ikke helt ryddet: Ledelsen i SPD har lovet partimedlemmene sine at de skal få siste ord i en avstemning over den nye regjeringskoalisjonen.

Dermed får 473.000 SPD-medlemmer ansvaret for om Tysklands 80 millioner innbyggere skal få en ny regjering bestående av SPD og CDU eller ikke. Det er det flere som mener er absurd.

- Dette er en ukontrollerbar risiko. Koalisjonens skjebne hviler på SPD-medlemmenes skuldre, sier Jürgen Falte, professor i statsvitenskap ved universitetet i Mainz, til avisen The Financial Times.

I totalt 44 lokal- og regionslag i SPD er det usikkert om det vil bli flertall for en ny storkoalisjon, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel. Svaret kommer først i midten av desember. Partileder Sigmar Gabriel har allerede varslet at han går av om avstemningen mislykkes.

Flere seirer for SPD

Andre mener SPD-ledelsen med partileder Gabriel i front nå vil greie å overbevise de skeptiske partimedlemmene til å stemme ja. For koalisjonserklæringen er utvilsomt skrevet i SPDs navn, mener den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og nevner tre klare seirer for sosialdemokratene:

En lovfestet minstelønn på 8,50 euro (70 norske kroner). Dette var SPDs store valgkampsak, og Merkel og CDU har stått hardt imot. Hele seks millioner tyskere tjener i dag mindre enn dette, enkelte så lite som 4 euro i timen.

Dobbelt statsborgerskap for alle som er født i Tyskland av utenlandske foreldre. Tidligere har disse måttet velge ett statsborgerskap når de ble 23 år. Men innvandrere som ønsker tysk statsborgerskap må fortsatt oppgi sitt tidligere pass.

Pensjon ved 63 år for alle som har betalt inn til pensjonskassene i minst 45 år, fire år før ordinær pensjonsalder. Fleksibel pensjonsalder, avhengig av hvor mange år man har bidratt til pensjonskassen, er viktig for SPD.

SPD-partileder Gabriel er overbevist om at medlemmene hans vil stemme ja til storkoalisjonen.

- Medlemmene i SPD vil være stolte av hva vi har fått til for det tyske folket i denne koalisjonserklæringen. Vi vil greie å samle et bredt flertall, sier han.

For CDU var det viktig at det ikke blir skatteøkninger, en av partiets største valgkampløfter. SPD gikk til valg på å øke skattene for de rikeste.

- Vi er en storkoalisjon som skal løse store oppgaver for Tyskland: solide finanser, solid velstand og sosial sikkerhet, sa en smilende Merkel på pressekonferansen etter koalisjonssigneringen i Berlin i går formiddag.

- Jeg tror vi har gode sjanser for at vi i 2017 kan si at folk har det bedre enn i dag.

Skeptiske

Men det kan være andre grunner enn innholdet i regjeringserklæringen som gjør at SPD-medlemmene likevel sier nei til å regjere med hovedrivalen fra valgkampen. Sist de innlot seg på et regjeringssamarbeid med CDU endte det med tidenes nederlag i det påfølgende valget i 2009. SPD fikk da 23 prosent av stemmene, det dårligste valgresultatet noensinne. En ny storkoalisjon kan bety at partiet på nytt blir spist opp av storesøster Merkel, frykter SPD.

Men sier partiet nei blir det trolig nyvalg, og det er slettes ikke sikkert at SPD vil komme sterkere ut av det.

Om det blir en storkoalisjon i Tyskland vil den kunne styrke Merkel i Europa-politikken. Tidligere har hun kjempet harde runder med nasjonalforsamlingen for å få gjennomslag for nye EU-krisetiltak, som ekstra lån til Hellas. Med en storkoalisjon vil hun være sikret et svært bredt flertall for politikken i Bundestag.

iselin.moller@dagsavisen.no

Hvorfor har regjeringsforhandlingene tatt så lang tid?

Valgresultatet 22. september ga ikke en klar regjering. Angela Merkels parti CDU sikret hele 41,5 prosent av stemmene, men hennes regjeringspartner, det liberale partiet FDP, kom under sperregrensen og fikk ikke plass i nasjonalforsamlingen. Derfor måtte Merkel se seg om etter en ny regjeringspartner. De aktuelle kandidatene er miljøpartiet De grønne og sosialdemokratene i SPD. Begge gjorde det dårligere enn forventet i valget, og ingen av dem var spesielt ivrige på å gå inn i en koalisjonsregjering med Merkel. De grønne hoppet raskt av sonderingssamtalene, mens SPD valgte å gå videre til forhandlinger.

Hvorfor kan ikke Merkel danne en mindretallsregjering?

CDU mangler kun fem mandater for å få flertall alene i nasjonalforsamlingen, men landets historie og erfaringene med Hitlers vei til makten, har gjort tyskerne redd for maktkonsentrasjon. Mindretallsregjeringer regnes derfor ikke som noe alternativ og det finnes ingen eksempler på dette på nasjonalt nivå etter 1945. Det finnes noen eksempler på regionalt nivå, men også her er det unntakstilstand. Allerede dagen etter valget avviste Merkel at hun vurderte en mindretallsregjering.

Hvorfor er De grønne og SPD så skeptiske til å regjere med Merkel?

Begge Merkels tidligere regjeringspartnere, SPD i 2005-2009 og FDP i 2009-2013, har gått på tidenes valgnederlag etter at de har vært i koalisjonsregjering med CDU. Hvis de 473.000 SPD-medlemmene stemmer nei til en ny storkoalisjon nå, er det først og fremst fordi de frykter at de vil bli knust på nytt. Resultatet av SPD-avstemningen er klart 14.-15. desember.

Hva skjer om SPD-medlemmene stemmer nei?

Da er det ventet at hele partiledelsen trekker seg. Merkel kan velge å innlede regjeringsforhandlinger med De grønne, eller utlyse nyvalg.

Og om de stemmer ja?

Da har Tyskland en ny regjering bestående av CDU og SPD, og nasjonalforsamlingen vil formelt innsette Angela Merkel som kansler for en tredje periode 17. desember. Tyskland har hatt en storkoalisjon to ganger før, den første var fra 1966 til 1969 med Kurt Georg Kiesinger (CDU) som statsminister, den andre satt fra 2005 til 2009 og var ledet av Merkel selv.

Kilder: Der Spiegel, NTB, Süddeutsche Zeitung

Veien til en tysk regjering

Mer fra Dagsavisen