Verden

- Striden vil fortsette uten Assad

Washington vil fjerne Syrias president. En ledende israelsk forsker advarer mot å tro at problemene løses bare Assad forsvinner.

JAFFA (Dagsavisen): FNs toppmekler, Kofi Annan, hadde i går et totimers møte med president Assad i Damaskus. Annans første mål var å redde det som er igjen av hans våpenhvileavtale, men høyt på dagsordenen sto også Houla, byen der minst 108 sivile ble massakrert i helgen.

- Den syriske regjeringen må ta klare skritt for å vise sin vilje til å løse krisen på fredelig vis, sa den tidligere FN-sjefen.

Avstanden mellom partene er stor, og Syrias regjering beskylder islamistiske grupper for å ha stått bak Houla-drapene.

- Syria har ikke brutt Annans fredsplan en eneste gang, svarte Syrias viseutenriksminister, Faisal Mekdad, og ba Annan heller legge presset på landene som støtter opprørsgruppene.

Peker mot militæraksjon

FN-observatører har imidlertid slått fast at flere av de drepte i massakren ble bombardert av våpensystemer som bare regjeringsstyrkene besitter. I går kom også nye detaljer. Ifølge Rupert Colville, talsmannen for FNs høykommissær for menneskerettigheter, ble storparten av de drepte regelrett henrettet.

- Hele familier ble drept i sine hjem, sa Colville og la til at de fleste vitnene la skylden på shabiba, en uformell, væpnet gruppe som opererer sammen med regjeringsstyrkene.

Både Kina og Russland, Syrias allierte, har fordømt massakren, men motsetter seg fremdeles mer drastiske skritt mot Assad.

Washington sier nå at «grusomhetene» i Syria framskynder mulighetene for en amerikansk militæraksjon.

- Det kan hende vi når et slikt punkt på grunn av alle disse grusomhetene, sier general og hærsjef Martin Dempsey.

Han vedgår at militærplanene allerede er klare.

Gi Assad asyl

Ifølge amerikansk presse forsøker USAs president, Barack Obama, samtidig å overtale Russland til å finne en «jemenittisk» løsning på krisen. Etter måneder med sammenstøt i Jemen, ble det inngått en avtale der Jemens president, Ali Abdullah Saleh, fikk asyl i nabostaten Saudi-Arabia, mens makten i hjemlandet ble overført til en nestkommanderende.

Foreløpig er stormaktene langt fra en ny slik avtale. Og i motsetning til ved tidligere tilfeller der diktatorer har fått asyl, har ikke Assad lenger mange allierte. Mens både Jemens og Tunisias tidligere diktatorer nå lever i Saudi-Arabia, er forholdet mellom Riyadh og Damaskus heller fiendtlig. Saudi-Arabia støtter en militæraksjon mot Syria. Iran er trolig et av få land som kan være villige til å ta i mot Assad, hans britiskfødte kone Asma og deres små barn.

Strid selv uten Assad

En ledende israelsk akademiker advarer imidlertid nå mot å tro at konfliktene i Syria vil være over hvis Assad forsvinner.

- Stridighetene vil fortsette i flere år, selv hvis Assad går. Nye generaler vil komme, og militser vi i dag ikke engang kjenner, vil bli skapt, sier Guy Bechor, en israelsk forsker som spesialiserer seg på nabolandenes historie.

Han tror en av grunnene til at kampene i Syria er blitt så blodige, er at de forskjellige sidene opplever at de kjemper for sin egen overlevelse.

- Taperne i stridighetene i Syria vil bli nedslaktet, så ingen kan tillate seg å komme nært et tap, sier Bechor, som underviser på Herzliah-senteret for tverrfaglige studier.

Spesielt minoritetene, som de kristne og alawittene, som Assad selv kommer fra, føler seg utsatt.

Israelsk kontakt

Israel har inntil nylig holdt en lav profil i den borgerkrigslignende konflikten i nabolandet. Syrias Assad er en av Israels bitre fiender og har gjentatte ganger brukt sine allierte i den libanesiske Hizbollah-geriljaen til å løpe sitt ærend. Men fronten mellom de to landene på Golan-høydene har likevel vært stille i nesten 40 år.

De israelske lederne frykter dessuten at Syria kan falle i islamistiske hender, noe som kan destabilisere regionen ytterligere.

Men nå kommer tegn til at Israel kan ha kontakter innad i de syriske opposisjonsgruppene. Israelsk presse kunne i forrige uke sitere en anonym israelsk sikkerhetstopp som «bekreftet» at en lokal muldvarp i det syriske regimet nylig hadde forsøkt å forgifte flere av topplederne.

Ifølge kilden hadde Den frie syriske hæren, opprørsstyrken, overtalt en livvakt som var til stede under en middag med hærens toppledelse, til å forgifte maten deres. Blant de forgiftede var ifølge kilden Syrias forsvarsminister. Toppgeneralene skal så umiddelbart ha blitt innlagt på et sykehus, der deres liv ble reddet.

Videre frykter israelerne at Syrias lagre av kjemiske våpen kan komme til å falle i hendene på Hizbollah-geriljaen. I går offentliggjorde avisen Ha’aretz et intervju med en anonymisert syrisk opposisjonsleder som skal ha lovet at deres militærplaner inkluderer en sikring av alle syriske våpenlagre.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen