Verden

Strid om syke asylsøkere som holdes i oppbevaring på stillehavsøyer

Australias statsminister setter foten ned for et forslag om å la leger overføre syke asylsøkere som holdes i oppbevaring på stillehavsøyer til Australia.

Bilde 1 av 2

Striden om Australias asylpolitikk har vært en av de mest opphetede i australsk politikk i flere år. Australia betaler stillehavsstatene Papua Ny-Guinea og Nauru for å huse asylsøkere og flyktninger som har forsøkt seg sjøveien til Australia og blitt fanget opp på veien. Der blir de holdt i årevis. I utgangspunktet skal ingen av dem noen gang inn i Australia, heller ikke om de får flyktningstatus.

Hva man skal gjøre med asylsøkere som blir syke har lenge vært et omstridt tema. Nå kjemper statsminister Scott Morrison mot et lovforslag som vil gjøre det lettere for leger å overføre syke mennesker til Australia for behandling.

Les også: Båtflyktninger skaper storm

– Fratas kontroll

Forslaget, som blant annet opposisjonspartiet Labour støtter, innebærer at leger kan vurdere at en asylsøker er så syk at personen bør overføres til Australia for behandling. Immigrasjonsministeren må deretter godkjenne dette, men om ministeren nekter, kan et uavhengig panel av helseeksperter overstyre dette igjen, ifølge news.com.au.

Statsminister Scott Morrison advarer mot å ta kontrollen fra regjeringen.

Australias statsminister Scott Morrison. Foto: NTB scanpix

Statsministeren mener lovforslaget fratar regjeringen kontrollen.

– Problemet med loven er at den tar kontrollen fra regjeringen og overfører den til andre som ikke har de samme interessene eller det samme ansvaret, sier statsminister Scott Morrison til The Sydney Morning Herald.

– Ingen anelse

Regjeringen frykter også at det vil føre til at mange prøver å komme seg til Australia sjøveien for deretter å bruke helsegrunner som årsak til å få komme inn. Pågangen av asylsøkere som forsøkte å komme seg over havet til Australia var årsaken til at Australia inngikk avtalene om oppbevaring på Nauru og på øya Manus i Papua Ny-Guinea. Det bidro til å stanse pågangen.

– Operasjon «Suverene grenser» har virket, sier Morrison.

– De har ingen anelse om konsekvensene av hva de kan sette i gang. De vil utløse mye lidelse igjen. Hvordan jeg vet det? Jeg har sett det før, og jeg vil aldri, aldri se det igjen, sier statsministeren, med referanse til dødsfallene på sjøen.

Les også: Går tilbake til omstridt politikk: Sendes til øyer

Leger for

Flere tusen leger har skrevet under en underskriftskampanje for å støtte lovforslaget. Det gikk gjennom Senatet før jul, og skal debatteres i Representantenes hus i dag.

Flere asylsøkere har allerede blitt sendt til Australia for medisinsk behandling, men da etter regjeringens godkjennelse. Blant annet har det vært mye oppmerksomhet rundt flere mindreårige asylsøkere. Noen av dem har forsøkt å sulte seg i desperasjon over situasjonen der de oppholdt seg, de fleste i over fem år.

LITEN ØY: Nauru er en liten øy, men likevel en egen stat. FOTO: NTB SCANPIX

Den lille øystaten Nauru huser asylsøkere som vil til Australia. Men asylsøkerne skal i utgangspunktet ikke få komme inn i Australia. Foto: NTB scanpix

En egen kampanje har jobbet spesielt for å få barnefamilier ut av Nauru, og dette er i ferd med å skje. Regjeringen sa tidlig i februar at det snart ikke vil være barn igjen på Nauru.

Les også: Norsk medarbeider i Leger uten grenser: – Mennesker går i oppløsning foran øynene våre

Mer fra Dagsavisen