Verden

Støtter Assad for å hindre terror

TERRORTRUSSEL: Terroraksjonene i Volgograd underbygger Russlands frykt for at den militante islamismen skal spre seg. Det gir Russland enda større grunn til å støtte Assad i Syria: Vinner 
islamistene der, vil trusselen øke.

HAIFA (Dagsavisen): I Syria er mer enn 126.000 mennesker drept og over åtte millioner drevet ut av sine hjem. Likevel har Russlands president Vladimir Putin i snart fire år holdt en beskyttende hånd over president Bashar Assad.

Da to selvmordsbombere sprengte seg selv i luften i Volgograd tidligere denne uka, og drepte 33 mennesker, fikk Moskva bekreftet sin frykt om at militant islamisme kan bli en trussel mot store deler av det russiske territoriet. Og vinner islamistene i et land som Syria, vil trusselen øke, frykter Russland.

- For folk i Moskva er ikke Assad så mye «den gale diktatoren», men heller en sekulær leder som bekjemper islamistiske barbarer, sier den russiske forskeren Ruslan Pukhov, leder for Senter for strategisk og teknologisk analyse, til The New York Times.

Moskva frykter at militante islamister i Syria vil inspirere islamister også i de sørlige delene av Russland, og føre til flere selvmordsaksjoner.

Les også: Vestens nye Syria-strategi

Felles frykt

Moskvas støtte til Assad har flere årsaker. En av dem er Russlands ønske om å ivareta det som er igjen av landets maktposisjon i Midtøsten, en annen å posisjonere seg i forhold til USA i verdenspolitikken. Men den kanskje viktigste årsaken er trolig altså å finne på steder som Volgograd, fjernt fra den syriske grensen. Avstanden mellom Damaskus og Volgograd er over 1.800 kilometer. Men i Moskva frykter mange at byene ligger farlig nær hverandre.

Foreløpig er det uklart hvem som sto bak selvmordsaksjonene i Volgograd, det tidligere Stalingrad. Men for sentralregjeringen i Russland er det allerede klart at ekstremister fra Tsjetsjenia var involvert. Moskva har allerede hatt en bølge selvmordsaksjoner gjennomført av aktivister fra nettopp Tsjetsjenia.

- Det er åpenbart hvem det er som står bak disse angrepene, sier Sergej Avdienko, en tidligere russisk etterretningsoffiser, til den Moskva-baserte avisen Russia Times.

- Det dreier seg om folk som kommer fra et sted ikke så langt fra Volgograd. Jeg snakker om Kaukasus, der radikale islamister blomstrer, sier han.

På mange måter har Moskva selv vært med på å framkrystallisere militante islamistiske grupper som al-Qaida. Under Sovjetunionens krig mot Afghanistan på 80-tallet, strømmet idealistiske muslimer til Kabul for å hjelpe til i kampen mot det som ble sett på som vestlige imperialister. Resultatet var at brutaliserte menn, som Osama bin Laden, reiste hjem til Midtøsten og dannet ryggraden i de stadig mer militante islamistiske gruppene i sine hjemland.

Også Vesten frykter at militante islamister i Syria vil kunne utføre voldelige angrep etter at de vender hjem til sine hjemland i for eksempel Vest-Europa. Antallet frivillige som har reist til Syria er antatt å langt overgå antallet frivillige som på 80-tallet dro til Afghanistan. Utviklingen i Syria har ført til at flere vestlige stemmer tar til orde for at det overordnede målet ikke lenger må være å velte Assad, fordi alternativet er verre.

Slår politisk mynt

Selv om både Russland og Vest-Europa frykter at Syria-krigen vil få følger på hjemmebane, er politikken overfor Assad likevel klart forskjellig. I Vest-Europa har hensynet til menneskerettigheter inntatt en større plass enn i Kreml, og statslederne i Paris, London og Berlin har vært kritiske til Assad, i det minste på overflaten. I Moskva er gamle alliertes kamp mot islamistiske ekstremister langt viktigere.

Ikke overraskende var da også Assad blant de første til å uttrykke sin sympati med de russiske ofrene etter bombene i Volgograd. Samtidig bombet hans eget luftvåpen sivile i storbyen Aleppo, og flere hundre mennesker ble drept.

Også andre ledere i Midtøsten, selv Assads rivaler, har forsøkt å slå politisk mynt på tragedien i Volgograd. Libanons tidligere statsminister Saad Hariri snakket om en «felles kamp mot terrorismen».

- Vi sender våre kondolanser. Og våre to folk vil alltid søke å styrke båndene for å forsvare oss fra alle former for undertrykkelse, tyranni og terrorisme, sa Hariri.

Hans far, tidligere statsminister Rafik Hariri, ble selv drept i et bilbombeangrep i 2005. Og sønnen holder nettopp Assad og regimets lokale allierte, Hizbollah, ansvarlig for drapet.

- Farlig forståelse

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kommet raskt på banen. Netanyahu har lenge kritisert Vest-Europa for å uttrykke «forståelse» for palestinske selvmordsaktivister - uten å skjønne, hevder han, at denne forståelsen skaper legitimitet til lignende angrep andre steder, også i Vest-Europa.

- Angrepene i Volgograd er en smertefull påminnelse til alle fredssøkende nasjoner om å stå sammen mot denne farlige terrorismen, skrev Netanyahu i et telegram til Putin.

Men ikke engang Israelsk presse vil hevde at Netanyahus høyreorienterte regjering er spesielt fredssøkende. Bare få kilometer unna Netanyahus offisielle residens i Jerusalem lever palestinere fremdeles under okkupasjon.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen