Christina Pedreira Aguiar (51) og venninnen Regina Aguiar (57) mener man bør være glad i den kroppen man har. Men Regina bestilte seg plastisk kirurgi i fjor. FOTO: HEIDI TAKSDAL SKJESETH

Større kropper 
i større bikinier

Det er ikke bare den brasilianske økonomien som vokser, brasilianske kropper blir også stadig større. De verdenskjente bikiniene følger trenden.

RIO DE JANEIRO (Dagsavisen): Det er ikke mangel på små bikinier på Brasils mange strender. Men i takt med en stadig tyngre befolkning, har badetøyprodusentene fått øynene opp for et nytt marked: større bikinier til større kropper.

- Før var det plent umulig å finne bikinier hvis man ikke var syltynn. Det er i endring, sier Christina Pedreira Aguiar (51), som sammen med venninnen og ekssvigerinnen Regina Aguiar (57) slikker sol på stranda Ipanema i Rio de Janeiro.

51-åringen sverger fortsatt til stringtrusebikini, men er glad hun nå kan finne større tekstiler til overkroppen.

- Før var det vanskelig å finne store bikinier. Det er lettere nå, heldigvis. Det er mer komfortabelt med litt mer tøy, sier Aguiar og peker på sin mørkebrune bikinitopp som i Europa slett ikke ville blitt betegnet som stor.

 

Jentene på Ipanema

Det var her Vinícius de Morais og Antônio Jobim skrev sangen «Garrota do Ipanema», som få år senere for alvor skulle sette Rio og Ipanema-stranden på verdenskartet. Men jenta fra Ipanema har lagt på seg noen kilo siden 1962. I dag er nesten halvparten av voksne brasilianere overvektige, ifølge tall fra Brasils helsedepartement. Rundt en av sju brasilianere er svært overvektig. Det er fortsatt under halvparten av USA og færre enn i Norge, men utviklingen har fått Brasils helsemyndigheter til å rope varsku. Ifølge Otaliba Libanio Neto ved Brasils helsedepartement kan Brasils andel overvektige ligne USAs innen 2022 hvis utviklingen fortsetter.

Det er fortsatt langt mellom store tøystykker på Ipanema, men kroppene blir større, det har både Regina og Christina Aguiar lagt merke til.

- Nå har selv ungdom strekkmerker, fnyser Regina Aguiar, mens hun legger til at kropp uansett er fint.

 

Markedet endres

Mens det før var nærmest umulig å finne bikinier for kropper større enn størrelse 42, får stadig flere bikiniprodusenter øynene opp for det voksende markedet. Klesdesigner Clarice Rebolette sier det var hennes egen jakt på strandklær som motiverte henne til å starte selskapet Lehona, et merke som bare selger strandklær til store kvinner.

- Det var et problem langt større enn bikinier. I Brasil pleide det å være vanskelig å finne klær som passet selv om du bare var litt lubben, forklarte Rebolette nylig til nyhetsbyrået AP.

Selv bruker hun størrelse 40.

- Jeg er faktisk ikke så stor i forhold til mange kvinner der ute, så hvis jeg har trøbbel, hva gjør de? undrer Rebolette, som har hatt stor suksess med plus-size merket. Bikinier i størrelser fra 44 til 60 i leopardmønster og badedrakter med hull i ryggen og høy skjæring.

 

Store endringer

I 1970 regnet man med at ti prosent av Brasils befolkning var undervektige, eller veide mindre enn det de burde. De siste årene har Brasils økonomiske vekst løftet millioner ut av fattigdom, og gitt flere mer - og noen for mye - å spise.

Fokuset på kropp er enormt i landet med lang kystlinje og utallige populære strender. Brasil er i verdenstoppen når det gjelder plastisk kirurgi, også menn legger seg villig under kniven. Ifølge tall fra Sociedade Brasileira de Cirurgia Plástica (SBCP) blir det gjennomført mer enn 600.000 plastisk-kirurgiske inngrep i Brasil hvert år. I 2009 var 12 prosent av pasientene menn.

Både Christina og Regina skulle gjerne fikset litt på kroppen. Regina Aguiar lå på operasjonsbordet i fjor, klar for fettsuging av mage og silikon i brystene. Men operasjonen ble avlyst på grunn av blodtrykket til 57-åringen.

- Alle vil jo være fine, uansett alder, smiler hun, men legger til at alle også bør være fornøyd med den kroppen de har.

heidit@dagsavisen.no